Europarlamentarai siūlo tarp ES valstybių drausti vežti atliekas, skirtas utilizavimui, nebent tam gautas pagrįstas leidimas. Taip pat siūloma neleisti iš ES į Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO) nepriklausančias valstybes eksportuoti pavojingas ir plastiko atliekas. Nepavojingų perdirbimui skirtų atliekų eksportas į minėtas valstybes būtų leidžiamas tuo atveju, jei gaunamas priimančios valstybės sutikimas ir įsitikinama, kad atliekų tvarkymas bus tvarus.

Europarlamentarai taip pat siūlo stiprinti kovą su nelegaliu atliekų gabenimu ir įdiegti tikslinius atliekų vežimo patikrinimus. Kartu siūloma geriau skaitmenizuoti atliekų gabenimo stebėjimą, kad šis procesas vyktų skaidriau. Tikimasi, kad atliekų gabenimo taisyklių reforma leis padidinti aplinkos ir žmonių sveikatos apsaugą, paskatins atliekų perdirbimą ir žiedinės ekonomikos plėtrą.

EP pranešėja Pernille Weiss (Europos liaudies partija, Danija) kalbėjo: „atliekas turime paversti ištekliais, – tai leis labiau tausoti aplinką ir užtikrinti konkurencingumą. Naujos taisyklės padės mums lengviau kovoti su nelegaliu atliekų gabenimu ES ir už jos ribų. Siūlydami drausti plastiko atliekų eksportą, siekiame stiprinti žiedinę ekonomiką.“

ES taisyklių pataisoms pritarė 594 EP nariai, 5 nepritarė, o 43 susilaikė. Jas dar būtina suderinti su ES Taryba.

2020 m. ES eksportavo apie 32,7 mln. tonų atliekų, kurių vertė – 13 mlrd. eurų, o importavo apie 16 mln. tonų atliekų, kurių vertė – 13,5 mlrd. eurų. Be to, tarp ES valstybių per metus vežama apie 67 mln. tonų atliekų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją