Širvintų mieste ir kaime baigti vandentiekio ir nuotekų tinklų tiesimo darbai. Gyventojai jau gali jungtis prie modernios centralizuotos sistemos ir naudotis švariu vandeniu bei modernia kanalizacija.

Projekto „Vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtra Kernavėje, Širvintų mieste ir Širvintų kaime“ bendra vertė siekia per 14,7 mln. Lt, kurių didžioji dalis skirta iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Projekto metu Širvintų kaime buvo nutiesta apie 6,4 km naujų vandentiekio tinklų ir 7,6 km nuotekų tinklų. Širvintose iš viso paklota 4,6 km vandentiekio ir 5 km naujų nuotekų tinklų. Buvo pastatytos visos plane numatytos nuotekų siurblinės ir kėlyklos.

Paraleliai darbai vyksta ir Kernavėje, bet, čia jų spartą mažina objektyvios aplinkybės. „Kernavė – specifinis istorinis miestelis, tad trąsų tiesimas kol kas yra užstrigęs dėl archeologinių tyrinėjimų. Tiesa Kernavės nuotekų valykla irgi jau baigta“, - pasakojo projekto įgyvendintojo „Širvintų vandenys“ direktorius Kęstutis Vaškevičius.

Jo teigimu, iki projekto įgyvendinimo viešojo vandens tiekimo paslaugomis Širvintų rajone naudojosi vos apie 60 proc. gyventojų, o nuotekų tvarkymo paslaugos buvo prieinamos dar mažiau žmonių.

„Įgyvendinus šį projektą modernios paslaugos bus prieinamos didesniam skaičiui Širvintų miesto ir kaimo gyventojų ir tai turėtų palengvinti jų buitį ir užtikrinti komfortą. Vien savo lėšomis tokio masto projekto nebūtume galėję įgyvendinti, todėl buvo būtinos papildomos lėšos, kurias ir suteikė ES Sanglaudos fondas“, - pažymėjo K. Vaškevičius.

„Širvintų vandenys“ vadovas pažymėjo, kad gyventojai, kurie nori prisijungti prie centralizuotos sistemos, kuo anksčiau kreiptųsi į jų įmonę. Norintys prisijungti gyventojai turėtų pasirūpinti vandentiekio įvadų ir (ar) nuotekų išvadų projektais. Gyventojai, kurie įvadų/išvadų projektavimo darbams nuspręstų pasirinkti UAB „Širvintų vandenys“, paraiškas projektavimui gali teikti Plento g. 5, Širvintos. Gyventojai, turintys įvadų/išvadų projektus, gali kreiptis į UAB „Širvintų vandenys“ arba susirasti kitą kvalifikuotą rangovą, kuris nuties įvadinius tinklus ir įrengs vandens apskaitos mazgą. Nutiesus vandentiekio tinklų įvadą į pastatą ir (ar) buitinių nuotekų išvadą iš pastato, prieš užkasant tranšėją būtina iškviesti UAB „Širvintų vandenys“ atstovą, kuris surašys nustatytos formos aktą dėl tinklų tinkamumo eksploatacijai. Su šiuo aktu ir projektu reikia atvykti į UAB „Širvintų vandenys“ abonentinį skyrių sudaryti geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo sutartį. Pradėti vartoti vandenį ar išleisti nuotekas leidžiama tik sudarius minėtą sutartį.