Širvintų kaime tvyro pabaigtuvių nuojautos. Gyventojai laukia naujų vandentiekio ir nuotekų tinklų tiesimo darbų finišo, kuris turėtų įvykti jau liepos viduryje, kai bus sutvarkytas gerbūvis. Pasak statybininkų, dalis gyventojų jau ėmė tvarkytis prisijungimo dokumentus, kad kai tik vandentvarkos sistema pradės veikti, jie galėtų naudotis švariu vandeniu bei modernia kanalizacija.

Darbai Širvintų kaime yra plataus masto projekto „Vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtra Kernavėje, Širvintų mieste ir Širvintų kaime“ dalis. Bendra projekto vertė siekia per 14,7 mln. Lt, kurių didžioji dalis skirta iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Šių metų pabaigoje užbaigus visus suplanuotus darbus, centralizuotomis komunikacijomis galės naudotis apie tūkstantis rajono gyventojų.

Aplinką paliks tokią, kokia buvo

„Vertinant projekto darbus, sparčiausiai judame Širvintų kaime, kur beliko užbaigti gerbūvio darbus: sutvarkyti gatves, šaligatvius, juos išasfaltuoti, išgražinti visą aplinką. Žodžiu, paliksime vaizdą tokį, koks buvo prieš tai. Skirtumas tik tas, kad po žeme bus vandentiekis ir kanalizacija – buitiniai patogumai gyventojams. Planuojame, kad statybininkai iš kaimo pasitrauks jau liepos viduryje“, - sakė darbus vykdančios UAB „Utenos melioracija“ darbų vadovas Tomas Kelevišius.

Jo teigimu, viso Širvintų kaime buvo nutiesta apie 6,4 km naujų vandentiekio tinklų ir 7,6 km nuotekų tinklų, taip pat pastatytos visos suplanuotos siurblinės. Šiuo metu kaime dar pluša 35 specialistų komanda, pasitelkusi ekskavatorius, krautuvus, pradūrimo techniką.

„Mano žiniomis, nors darbų dar nepabaigėme, prie tinklų pradėjo jungtis vietos gyventojai. Tikimės, jog pabaigus projektą, jų skaičius ims sparčiai augti“, - sakė T. Kelevišius.

Širvintų miestelyje, projekto rangovų tvirtinimu, vandentvarkos projektas taip pat krypsta link pabaigos. „Liko pakloti vos vieną kilometrą trasų ir įrengti paskutinę iš šešių siurblinių. Tuomet ir miestelyje galėsimės imtis gerbūvio darbų“, - pranešė UAB „Utenos melioracija“ darbų vadovas.

Širvintose iš viso bus paklota apie 4,6 km vandentiekio ir 5 km naujų nuotekų tinklų. Paraleliai darbai vyksta ir Kervavėje, tiesa, čia jų spartą mažina objektyvios aplinkybės. „Kernavė – specifinis istorinis miestelis, tad trąsų tiesimas kol kas yra užstrigęs dėl archeologinių tyrinėjimų. Dar nežinome, kiek laiko jie tęsis. Tačiau darbai vyksta būsimojoje Kernavės nuotekų valykloje“, - pasakojo T. Kelevišius.

Atlikus numatytus darbus, užtikrintas tinkamas namų ūkių nuotekų tvarkymas – visos nuotekos valymui nukreipiamos į centralizuotą nuotekų valyklą. Ženkliai sumažės aplinkinių vandens telkinių tarša. Mažinant nepakankamai išvalytų nuotekų patekimą į aplinką, sumažinamas azoto ir fosforo junginių, kurie suaktyvina eutrofikacijos procesus (vandens „žydėjimą“, ištirpusio deguonies kiekio mažėjimą, žuvų dusimą), patekimas į atvirus vandens telkinius.

Verta kreiptis kuo anksčiau

Užbaigus suplanuotus vandentvarkos projekto darbus, moderniais buitiniais patogumais galės naudotis daugiau kaip 900 žmonių. UAB „Širvintų vandenys“ duomenimis, šiuo metu rajone centralizuotu vandentiekiu naudojasi vos apie 60 proc. gyventojų, o centralizuota nuotekų sistema ženkliai mažiau. „Svarbu, kad gyventojai, kurie nori prisijungti prie centralizuotos sistemos, kuo anksčiau kreiptųsi pas mus, kad galėtume kuo greičiau suderinti visas tinklų įvadų vietas, dokumentaciją. Džiugu, jog besikreipiančių skaičius po truputį auga“, - sakė bendrovės direktorius Kęstutis Vaškevičius.

Kol vyksta vandentiekio ir nuotekų tinklų tiesimo darbai gatvėse, gyventojai turėtų pasirūpinti vandentiekio įvadų ir (ar) nuotekų išvadų projektais. Gyventojai, kurie įvadų/išvadų projektavimo darbams nuspręstų pasirinkti UAB „Širvintų vandenys“, paraiškas projektavimui gali teikti Plento g. 5, Širvintos. Gyventojai, turintys įvadų/išvadų projektus, galės kreiptis į UAB „Širvintų vandenys“ arba susirasti kitą kvalifikuotą rangovą, kuris nuties įvadinius tinklus ir įrengs vandens apskaitos mazgą. Nutiesus vandentiekio tinklų įvadą į pastatą ir (ar) buitinių nuotekų išvadą iš pastato, prieš užkasant tranšėją būtina iškviesti UAB „Širvintų vandenys“ atstovą, kuris surašys nustatytos formos aktą dėl tinklų tinkamumo eksploatacijai. Su šiuo aktu ir projektu reikės atvykti į UAB „Širvintų vandenys“ abonentinį skyrių sudaryti geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo sutartį. Pradėti vartoti vandenį ar išleisti nuotekas leidžiama tik sudarius minėtą sutartį.