Sinoptikų prognozėse pirmadieniui Baltijos priekrantė ir Kuršių marių regionas buvo iš anksto perspėti – kils vėjas iki pavojingos jėgos, gūsiuose gali siekti 15-18 metrų per sekundę. Bet kad iki Šilutės ankstų rytą jis atsiris dvigubai stipresne nei prognozuota jėga, niekas nesitikėjo.

Juo labiau – patys Šilutės hidrometeorologai, kurių matuoklių ir kitų stebėjimo įrenginių aikštė labiausiai ir nukentėjo.

„Prieš septynias ryto atėjau į darbą ir pamačiau vaizdą, kurio per 25 darbo metus čia neteko matyti“,- žurnalistei pasakojo Šilutės hidrometeorologijos stoties stebėtoja Nijolė Rauktienė.

Stovas, ant kurio pritvirtintas vėjo krypčių ir stiprumo matuoklis, buvo sulenktas kaip klaustukas. Darbuotoja pamanė, jog chuliganai naktį aikštelėje siautėjo. Abi su kolege Onute Bubuliene nuėjo į prietaisų ir įrenginių aikštelę ir suprato, jog tai labai pavojingo meteorologinio reiškinio – škvalo, viesulo ar stiprios praūžusios vėtros padarinių akivaizdus liudijimas.

„Įsijungėm kompiuterius, ir kreivė paliudijo neįtikėtinai aukštą vėjo greičio svyravimą rytą“,- sako N.Rauktienė.

39,9 metro per sekundę vėjas siautė labai trumpa distancija – 200-300 metrų , ir savo kelyje daugiau niekam didesnės žalos nepadarė. Prie gatvės tik išvertė vieną jauną lapuotį ir aplaužė storos pušies šakas.
39,9 metro per sekundę vėjas siautė labai trumpa distancija – 200-300 metrų , ir savo kelyje daugiau niekam didesnės žalos nepadarė.

Stoties darbuotojas Jonas, su pagalbininku šiandien tvarkęs įtaisą ir šalinęs vėjo padarytus nuostolius, nesistebėjo, jog nukentėjo aliuminio stovas. „Tai labai senas įrenginys, jis ir neatsilaikė. Naujesni liko nesugadinti, - rodė pažeidimus stoties įrangos montuotojas.

Škvalas kilo 6 val. 47 minutės, o nurimo maždaug po dešimties minučių. Stoties vedėjas Igoris Osadčij ir darbuotojų kolektyvas sakė neprisimeną, jog kada nors dėl škvalų ar uraganų būtų tekę taisyti iš rikiuotės išvestą stebėjimo įrangą.

Kai 1999 metais krašte siautė 40 metrų per sekundę stiprumo uraganas „Anatalijus“, o po kelerių metų – keli šiek tiek silpnesni, nukentėjo daugelio, taip pat ir Šilutės hidrometeorologijos stoties pastatų, stogai.

„Bet užsilopėm, kaip visi, ir užmiršom. O dabar – tarsi kirtis iš dangaus per darbo priemones, kad neužmirštume - gamta yra stichijų valdovė“, - šypsosi N.Rauktienė.

1999 metais uragano „Anatolijus“ metu Šilutės rajone žuvo vienas paauglys, kurį užmušė griuvusio kamino svoris.

Pernai Šilutės mieste viesulo nuverstas medis užmušė šaligatviu ėjusią šešiasdešimtmetę moterį.

Šilutės hidrometeorologijos stotyje dėl šiandieninio škvalo padarinių darbo ritmas nesutriko. Įstaiga turi pakankamai naujos, modernios ir avarijų nepažeistos įrangos.