Balsuojant dėl prezidentės veto atmetimo, už tai pasisakė 45 parlamentarai, prieš – 57, susilaikė 6. Vėliau balsuota dėl D. Grybauskaitės pateiktų pataisų, už tai pasisakė 75 Seimo nariai, prieš – 5, susilaikė 22.

Tai reiškia, kad įstatyme nebus nuostatų, kurios užkliuvo šalies vadovei. D. Grybauskaitė pirmiausiai pabrėžė, kad atveriamos landos korupcijai, sukuriamos galimybės gerokai padidinti miškų užstatymą.

Gąsdino etikos sargais

Bene didžiausią sąmyšį sukėlė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas. Socialdemokratas pareiškė, kad visi parlamentarai, kurie turi miško valdų, privalo nusišalinti nuo balsavimo.

„Jeigu turite asmeninį interesą, įspėju – nedalyvaukite balsavime. Pasekmės paprastos: jeigu bus nors vienas toks atvejis, įstatymas nebus perduotas prezidentei“, - grūmojo A. Salamakinas.

Daugelis parlamentarų ūmiai replikavo, esą jie turi miško valdų, tačiau jiems įstatymas neatsilieptų. Tarp tokių buvo ir prezidentės veto atmesti pasiūliusio Seimo Aplinkos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas.

„Taip, aš turiu miško, bet asmeninio intereso neturiu“, - tvirtino J. Šimėnas.

Vis dėlto buvo bent keletas parlamentarų, kurie pripažino nebalsavę nei už nei prieš, baimindamiesi interesų konflikto.

D.Teišerškytė: jūs dar kartą atėmėte mano tėviškę

Po balsavimo pasipylė ūmios replikos. Su didele nuoskauda Seimo sprendimą, kuriuo neleista miškuose atkurti sodybas, vertino liberalė Dalia Teišerskytė.

„Jūs dar kartą atėmėte iš manęs mano tėviškę. Už ką?“, - sakė parlamentarė, primindama sovietmečiu iš jos šeimos atimtas žemes.
Panašios replikos aidėjo ir prieš balsavimą.

„Apie jokią urbanizaciją, jokias neribotas statybas čia nekalbama. Čia kalbam tik apie viena: atkurti senelio, ištremto į Sibirą, sodybą“, - svarstant prezidentės veto kalbėjo Aplinkos komiteto vadovas, konservatorius J. Šimėnas.

S. Pečeliūnas: prezidentė grąžina Lietuvą į 1989 metus

Dar aštriau apie prezidentės pasiūlymus kalbėjo kitas konservatorius Saulius Pečeliūnas. Jis tvirtino, esą D. Grybauskaitės veto ir teikiamos pataisos grąžintų miškų reguliavimą į sovietmetį.

„Seimo priimtas įstatymas turi konstitucinių spragų. Atsakas (prezidentės pasiūlymai – DELFI) yra sugrąžinti Lietuvon socializmą. Jeigu iki šiandien savininkas kai ką savo žemėje dar galėjo daryti, prezidentė nuėjo kitu keliu: uždrausti visas galimybes, - piktinosi S. Pečeliūnas. – Negalime grąžinti Lietuvos į nacionalizaciją, atvirai pasakius.“

Vis dėlto valdantieji nebuvo vieningi. Už veto atmetimą vieningai pasisakė tiktai Liberalų sąjūdžio frakcija. Konservatoriai akivaizdžiai susiskaldė: J. Šimėnas ir S. Pečeliūnas sulaukė aštrios frakcijos kolegės Aurelijos Stancikienės kritikos.

„Stebiuosi eilinį kartą, kai Seimo nariai geriau už STT gali nustatyti, ar tai yra korupcinis įstatymas“, - ironizavo A. Stancikienė, ragindama palaikyti prezidentės veto.

Tokią pat poziciją užėmė Tautos prisikėlimo partijos atstovas, Aplinkos komiteto narys Andrius Burba.

„Mūsų komitete buvo prilipinta daug įvairių nuostatų, kurios prasilenkia su blaivia logika. Man tai nesuprantama. Ar kas nors skaičiavo, kiek kainuos valstybei padaryti infrastruktūrą, prižiūrėti tas namų valdas? – akcentavo A. Burba.

Pasak jo, jau dabar apstu įstatyminių landų, kurie leidžia savavaliauti žaliosiose teritorijose, o prezidentės veto atmetimas tų landų kiekį tik pagausintų.

„Atidarome Pandoros skrynią, ir tų problemų bus daugiau. Pažiūrėkite į skelbimus laikraščiuose: „padedu atstatyti sodybas“. STT aiškiai pasakė, kad tai yra korupcinis įstatymas“, - pažymėjo A. Burba.

Prezidentės veto palaikyti ragino opozicinės Tvarkos ir teisingumo bei socialdemokratų frakcijos.

Kas ką apgavo?

Už prezidentės veto atmetimą pasisakę Liberalų sąjūdžio atstovai tikino, esą prezidentė buvo apgauta.

„Norėčiau liūdnai konstatuoti: prezidentę kažkas apgavo. Kalbėkim gal faktais“, - sakė liberalė Dalia Kuodytė, akcentuodama, esą anksčiau Seimo priimtas įstatymas tikrai neatveria galimybių visuotinei miškų urbanizacijai. Jos žodžiais, iš kai kurių D. Grybauskaitės argumentų „Aplinkos ministerijos žmonės šaiposi“, mat prezidentė neva pateikė duomenis, kurių niekas nėra paskaičiavęs.

Čia pat nuaidėjo replika, kad apgauta ne prezidentė, o Liberalų sąjūdžio partija. Tokią nuomonę išsakė parlamentaras Žilvinas Šilgalis, pabrėždamas, kad miškų užstatymui jau pasiruošė „kai kurie verslūs žmonės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt