Atliekų tvarkymo įstatymo pataisos numato, kad minimali draudimo suma negalėtų būti mažesnė kaip 50 tūkst. eurų vieno draudžiamojo įvykio atveju, o visam draudimo laikotarpiui – ne mažiau kaip 100 tūkst. eurų.

Už tokias pataisas, kurios įsigalios nuo 2022 metų gegužės, trečiadienį balsavo 120 Seimo narių, prieš buvo vienas, o susilaikė keturi.

Aplinkos ministro Simono Gentvilo teigimu, griežtesni reikalavimai reikalingi, kad nebūtų naujų „ekologistikų“. Jis tikisi, kad tai sumažins „apleistų fermų su sandėliuojamomis atliekomis“ skaičių.

Pataisos, be kita ko, numato, kad įmonei nusprendus baigti veiklą, ji privalės sutvarkyti atliekas, uždaryti ir sutvarkyti įrenginius, vėliau juos prižiūrėti, išvalyti užterštą gruntą ir dirvožemį.

Alytuje įsikūrusioje padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ 2019 metų spalį kilus gaisrui, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę.

Teismui perduotoje byloje Kauno apygardos prokuratūra yra pateikusi daugiau kaip 5 mln. eurų dydžio civilinį ieškinį dėl valstybės patirtų išlaidų. Bendra civilinių ieškinių suma šioje byloje siekia daugiau kaip 12 mln. eurų.