Poilsiautoja: situacija nėra normali

Margarita, gamtos apsuptyje leidžianti atostogas, prieš keletą dienų pajuto nemalonų tvaiką ir pradėjo domėtis, iš kur jis sklinda. Paieškos ilgai netruko. Apėjusi teritoriją, ji pastebėjo, kad ganykloje, kurioje vasarą stambus ūkininkas laiko labai daug galvijų, guli dvi negyvos telyčios.

Pasidomėjus, kur yra ši ganykla, pašnekovė sakė, kad ją nuo Vaitkūnų kaimo skiria maždaug puskilometris.

Pasak moters, šalia yra kelias, kuriuo nuolat vaikšto žmonės. Todėl jau kurį laiką pro ganyklą, kurioje guli negyvi nepažįstamo ūkininko gyvuliai, praeiti labai nemalonu.

Vietinės gyventojos ji pasidomėjo, prieš kiek laiko krito gyvuliai. Ši aiškino nugaišusias telyčias pastebėjusi praėjusį trečiadienį ar ketvirtadienį. Ir nors jau praėjo nepilna savaitė, gyvuliai, aplipę musėmis, vis dar guli.

Moteris piktinosi, kad toks vaizdas yra labai neestetiškas ir klausė, kodėl ūkininkui leidžiama taip ilgai nieko nedaryti. „Jau kurį laiką ganykloje guli dvi telyčios ir niekas nesivargina jų paimti. Gyventoja sakė, kad ūkininkas turi laukti kažkokios įmonės, kuri turi gendančią mėsą surinkti. Tačiau sistema labai įdomi, jei savaitę laukuose pūva mėsa. Tokia smarvė aplink, kad be skarelės neišsiversi“, - aiškino Margarita.

Ūkininkas pats gaišenos pašalinti negali

GRYNAS.lt susidariusią situaciją paprašė pakomentuoti Anykščių valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Vyriausioji veterinarijos gydytoja – inspektorė Audronė Zdanevičienė teigė iš žurnalisto pirmą kartą išgirdusi apie šią problemą.

Visgi ji pripažino, kad iš tiesų pats ūkininkas su kritusiais gyvuliais nieko daryti negali. Kai tik pamatė kritusius gyvulius, jis turėjo kreiptis į UAB „Rietavo veterinarinę sanitariją“. Tada jos darbuotojai turėtų atvažiuoti ir paimti nugaišusias telyčias.

Pasidomėjus, kodėl gyvuliai taip ilgai guli laukuose, moteris svarstė, kad jei įmonei apie kritusius gyvulius buvo pranešta penktadienį, natūralu, kad ji atvažiuoti nespėja, nes savaitgaliais tokių paslaugų neteikia.
Margarita
Jau kurį laiką ganykloje guli dvi telyčios ir niekas nesivargina jų paimti. Gyventoja sakė, kad ūkininkas turi laukti kažkokios įmonės, kuri turi gendančią mėsą surinkti. Tačiau sistema labai įdomi, jei savaitę laukuose pūva mėsa. Tokia smarvė aplink, kad be skarelės neišsiversi.

„Savaitgaliais ši įmonė nevažinėja. Jeigu penktadienį buvo pranešta, tai greičiausiai atvažiuos pirmadienį arba antradienį. O pats žmogus su tais gyvuliais nieko daryti negali. Jis neturi teisės nei jų užkasti, nei šunims sušerti. Taip pat turi būti elgiamasi ir su kitais kritusiais gyvuliais. Visos gaišenos turi būti pristatomos į Rietavą. Aš įsivaizduoju, kad kai temperatūra siekia 30 laipsnių, šie gyvuliai paputę“, - tikino specialistė.

Tvarkaraštį sujaukė afrikinis kiaulių maras

Taip pat ji atkreipė dėmesį, kad vykdoma labai griežta kontrolė ir jei tik paaiškėtų, kad ūkininkai nesilaiko nustatytos tvarkos, jiems grėstų labai dideli nemalonumai. „Už kiekvieną nepriduotą gyvulį ūkininkas gali netekti paramos iš Nacionalinės mokėjimo agentūros. Mes savo ruožtu irgi vykdome patikrinimus, kurių metu žiūrime, kad visi kritę gyvuliai būtų tinkamai priduoti. Galime bausti, jei ne pagal reikalavimus tvarkomos gaišenos“, - sakė D. Zdanevičienė.

Visgi ji sutiko, kad dabar įmonės darbuotojų gali tekti šiek tiek palaukti, kadangi jos planus sujaukė vienoje Lietuvos fermoje pastebėtas afrikinis kiaulių maras. Galiausiai ji ramino, kad pievoje gulinčios gaišenos pavojaus žmonėms nekelia, tik tiek kad neestetiškai atrodo.

„Paprastai per parą ar dvi Rietavo įmonė gaišenas paima. Aišku, dabar situacija gali būti šiek tiek pasikeitusi dėl afrikinio kiaulių maro. Bet šiaip nemanau, kad kritusios telyčios žmonėms keltų pavojų. Kai kas tokiais atvejais kritusius gyvulius apkloja brezentu ar šiaudais, kad neatrodytų taip neestetiškai“, - GRYNAS.lt sakė pašnekovė.