GRYNAS.lt jau yra rašęs, kad Lietuvos nacionaliniai ir regioniniai parkai ima pavyzdį iš kitų šalių saugomų teritorijų: stato kuo mažiau šiukšliadėžių ir taip skatina lankytojus išsinešti tai, ką jie atsinešę.
Tačiau kai kurie gyventojai, matyt, tokios praktikos nepripažįsta: Neries regioninis parkas socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pasidalijo nuotraukomis, kuriose užfiksuoti ant žemės besimėtantys vienkartiniai kavos puodeliai. Tiesa, šįkart direkcija pasirinko netradicinį kovos su šiukšlintojais būdą: paskelbė konkursą, kurio metu žmonės galėjo kurti užrašus, būsiančius ant stendų, drausminančių nekultūringus šiukšlintojus.

Neries regioninio parko direkcijos komunikacijos specialistė Karolina Želvė GRYNAS.lt tikino, kad konkursas buvo skelbiamas norint atkreipti parko lankytojų dėmesį į šiukšlinimo problemą ir, žinoma, išrinkti geriausią šūkį, kuris galbūt privers žmones pagalvoti, prieš numetant šiukšlę gamtoje.

„Konkursą skelbėme norėdami atkreipti mūsų parko lankytojų ir „Facebook“ sekėjų dėmesį į šią problemą, taip pat norėdami paskatinti diskusiją šiuo klausimu, ir, žinoma, sulaukti įkvepiančių idėjų, kokius stendus galėtume pastatyti parko teritorijoje. Sulaukėme begalės idėjų ir pasiūlymų, vienos iš jų autorę apdovanojome daugkartinio naudojimo kavos puodeliu. Parke atsirasiančių stendų tekstas ir dizainas turbūt bus kelių pasiūlytų ir parko darbuotojų sugalvotų idėjų mišinys. Tokie stendai atsiras aktualiausiose vietose, ten, kur dažnai šiukšlinama vienkartiniais kavos puodeliais“, – pasakoja K. Želvė.

Ji tęsia, kad vienkartiniai kavos puodeliai yra dažniausiai randama atlieka parko teritorijoje. Anot jos, įvedus plastikinių batelių užstato sistemą, tokių atliekų pavyko atsikratyti. Tiesa, lankytojai dažnai piktinasi, kad parko teritorijoje yra mažai šiukšliadėžių, tačiau K. Želvė sako, kad žmonės turi priprasti prie tokios europinės praktikos.

„Nors nemaža lankytojų dalis norėtų, kad šiukšliadėžės gamtiniuose takuose būtų išdėliotos kas kelis šimtus metrų, mūsų pozicija yra kitokia: „Ką atsinešei, tą išsinešk“. Šiukšliadėžės gamtoje (ne miestuose) yra itin blogas sprendimas: šiukšlių iš jų surinkti atokiose gamtinėse vietose kasdien neįmanoma; užtenka vienos nakties, ir laukiniai gyvūnai, užuodę maisto kvapą, šiukšles ištampo po aplinką, dažnai praryja kvepiantį plastiką, o mažesni ir įstringa šiukšlėse. Be to, greitai pasidarbuoja ir vėjas, išnešiodamas šiukšles po visą mišką. Tad lankytojams galioja viena taisyklė: „Ką į gamtą atsinešei - tą ir išsinešk“. Dar geriau – atsinešk kuo mažiau nenatūralių, vienkartinio naudojimo daiktų. Šiukšliadėžes gamtoje mes nuolatos mažiname ir ateityje tik mažinsime. Šiukšlių išmetimui kiekvieno pažintinio tako pradžioje ir pabaigoje, automobilių stovėjimo aikštelėse, stovi atliekų konteineriai“, – aiškina pašnekovė.