San Francisko technologijų startuolis „Plenty“ yra pirmaujanti įmonė vertikaliosios žemdirbystės technologijų srityje. Įmonės ūkis užaugina pakankamai produkcijos, kuri užimtų 720 hektarų įprastos žemės, tačiau jie tai daro tik dviejuose vertikalaus ūkio akruose. „Plenty“ sako, kad jų ūkis pagamina maždaug 400 kartų daugiau maisto viename hektare nei tradicinis ūkis. Jie taip pat valdo gamybą naudodami robotus ir dirbtinį intelektą.

Taigi kaip dirbtinis intelektas gali padėti žemės ūkiui? „Plenty“ naudoja šią technologiją, kad galėtų stebėti vandens sunaudojimą, šviesą ir augančių augalų temperatūrą. Bėgant laikui dirbtinis intelektas išmoksta pasėlius auginti greičiau ir kokybiškiau. Nors tai geras būdas užtikrinti maisto kokybę, technologija taip pat padeda tausoti išteklius. Startuolio kūrėjai sako, kad šis technologijų derinys leido jiems naudoti 99 proc. mažiau žemės ir 95 proc. mažiau vandens.

Ši technologija taip pat reiškia, kad be akivaizdžiai paspartėjusios maisto gamybos, augmenija gali būti auginama nenaudojant pesticidų, jos neveikia ir ekstremalūs orai. Ne sezono metu augalus galima auginti arti namų, taip nesukuriant anglies dioksido pėdsako, kurį sudarytų transportavimas. Išoriniai veiksniai, su kuriais susiduria tradicinis žemės ūkis, tampa nebeaktualūs arba nebeturi įtakos maisto gamybai. Tai gali būti geriausias derinys: geresnės kokybės maistas naudojant mažiau išteklių.

„Plenty“ įkūrėjas ir vyriausiasis mokslo darbuotojas Nate Storey mano, kad vertikalusis ūkininkavimas ir technologijos, kurias bando jo įmonė, turi keletą svarbių naudų pasauliui. „Jei šiame pasaulyje esate tauta, kurios aprūpinimas maistu yra ribotas, turite viską importuoti, jūsų maisto vertė yra visai kitokia nei čia, JAV, - paaiškina jis. - Tai reiškia, kad tai, už ką esi pasirengęs mokėti, yra visai kas kita.“

„Plenty“ planuoja savo produkciją tiekti 430 parduotuvių visoje Kalifornijoje ir tikisi sukurti daugiau vertikalių ūkių tiek vidaus, tiek tarptautiniu mastu. Bendrovės gautos 400 mln. dolerių investicijos iš tokių žinomų vardų kaip Jeffas Bezosas iš „Amazon“, Ericas Schmidtas iš „Google“ ir „SoftBank“, reiškia, kad artimiausiu metu galime tikėtis pamatyti dar daugiau vertikalių ūkių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)