Buvo 14 valanda, kai vėtra, ėmusi siausti rytą, pasiekė savo jėgos viršūnę pamario krašte. Tada pelkėtame Rupkalvių-Žalgirių miške kaip tik ir virto dar keli medžiai Jie griuvo ant senų išvartų, kurios čia išguldomos po kiekvieno uragano.

Gamta jas sudoroti ir išvežti leidžia labai trumpai – kai įšalas pakankamai gilus bent mėnesį-du.

„Trečiadienio rytą siautė 17 metrų per sekundę vėjas, o 14 valandą jau smogė 26 metrų per sekundę jėga. Tokios jėgos šiemet Šilutėje dar nebūta, tik pernai rudenį ir žiemą panašiai siautė. Dabar, vakarėjant, vėjas apsilpo iki 18 metrų per sekundę “, - žurnalistei trečiadienį sakė Šilutės hidrometeorologijos stoties meteorologė Onutė Bubulienė.

Žalgirių miške, nepaisydami siautėjančios vėtros, penki vyrai – Jonas, Andrius, Tomas, Audrius ir Rimas – išsijuosę dirbo prie senų ir naujų išvartų. Pjaustė, rūšiavo rąstus, jų atraižas, krovė į traktoriaus priekabą, genėjo šakas. Ir skubino visą medieną kuo skubiau vežti į savininko sodybą. Vyrai nė nepasuko galvos ten, kur dribtelėjo visu ūgiu dar vienas medis, neatlaikęs vėtros.

„Gal jau rytoj negalėsime čia įžengti, žiūrėkit, kaip smarkiai jau tvenkiasi vanduo, įšalas tirpsta, o be jo ne tik traktorius, bet ir žmogus šiame pelkyne nuskęstų. Kiek įstengėme, tiek vėjovartų sutvarkėme ir medieną štai su šių vyrų talka pasiėmėme, gaila, kad gamta neleis ilgiau padirbėti“, - GRYNAS.lt ketvirtadienį sakė Jonas Saldukas, vieno iš pelkėto Žalgirių miško kvartalų savininkas.

Kad mediena nepūtų, netaptų ligų ir kenkėjų židiniais, privatininkas valymo darbus galėjo organizuoti tik sulaukęs gilaus įšalo. O jis pakankamai stipriai sukaustė tik vasario pradžioje. Tad medkirčiams darbymetis tetruko vos kelias savaites.

Gretimo miško sklypo šeimininkas per durpingą paklotę tiesė rąstų atraižų kūlgrindą, kad galėtų įvažiuoti medienvežis ir traktoriai.

Poplūdis jau grasina medkirčių darbymetį nutraukti iki kitos žiemos. Nes Žalgirių mišką, Rupkalvių ir Sausgalvių pievas, plytinčius žemumoje tarp Nemuno intakų Šyšos, Voryčios ir Leitės, sniego tirpsmo ir liūčių vanduo kasmet pirmiausia pradeda semti ne tik pavasarį, bet ir žiemą.

Leitė šiemet sausį buvo pasiekusi stichinę ribą (2,30 metro vandens lygį,) dabar ji vėl šoktelėjo iki 1,8 metro.

Sniego tirpsmas Šilutės apylinkėse šiandien ir vakar buvo pats smarkiausiais šalyje. Iki nulinės padalos sniego storio matavimo vietose rodmenys šiandien nusileido tik Kybartuose ir Šilutėje.

Kuršių mariose 42 cm storio ledo danga ties Vente ir Nida jau pasiekė 1-2 balų irimo lygį. Stipri pietvakarių krypčių vėtra ledą spaudžia, jis trūkinėja ne tik mariose, bet ir Nemune.

Ties Rusne, kur Nemunas šakojasi į Skirvytę , Atmatą ir Pakalnę, jau žiojėja daug properšų, krantuose viena ant kitos lipa lyčių sangrūdos.

Žiema atiduoda galus, taip jai ir reikia“, - sako rusniškis Tomas.

Ir nusispjauna iš apmaudo, jog potvynis vėl skandins kelią Šilutė-Rusnė, vėl bus gaišatis eilėse prie perkėlos dieną, o naktį – dviejų tūkstančių žmonių gyvenimas saloje be susisiekimo su žemynu.