Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija (LGTAO) kreipėsi į Klaipėdos valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą bei Aplinkos ministeriją prašydami uždrausti Klaipėdos rajone neteisėtai veikiančio gamtininkų centro Mini zoo“ veiklą. Kreiptis į kontroliuojančias institucijas su prašymu imtis skubių priemonių dėl keliamo pavojaus gyvūnų sveikatai ir gerovei, organizacijos atstovus paskatino gauta vaizdinė medžiaga, Joje užfiksuota, kaip egzotiniai gyvūnai ir šunys šiuo metu priversti gyventi tarp purvo ir balų ar net vandenyje.

LGTAO organizacijos parengtame prašyme nurodyta imtis skubių priemonių ne tik apsaugoti „Mini zoo“ centre laikomus gyvūnus nuo pavojaus jų sveikatai ir gerovei, bet ir uždrausti šiai įstaigai viešą gyvūnų eksponavimą, vykdomą ūkinę-komercinę veiklą.

Šunys gyvena vandenyje, tigrai nesileidžia nuo gultų

Gavus informaciją apie galimą pažeidimą, LGTAO atstovai šių metų lapkričio 10 d. nuvyko į nurodytą vietą ir pamatė, kad šunys ir dalis laukinių gyvūnų laikomi voljeruose, apsemtuose vandens. Gyvūnų teisių gynėjų tegimu, laukiniai gyvūnai dėl tokių sąlygų neturi galimybių laisvai judėti, didžiąją dalį laiko praleidžia ant gultų. Pas vieną iš šunų papilvėje atsiradę dideli sutinimai, dėl ko gyvūnas kenčia skausmą ir diskomfortą, šunys nuolat stovi vandenyje.

Be to, šio centro teritorijoje yra laikomos Europos bendrijoje saugomos laukinių gyvūnų rūšys, kurias pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus yra leidžiama laikyti tik mokslo ir mokymo įstaigose ar zoologijos soduose, turinčiuose išduotą leidimą. Organizacija platina filmuotą medžiagą iš „Mini zoo“:

„Esame informuoti, kad „Mini zoo“ veiklą vykdo neturėdami Aplinkos ministerijos leidimo tokiai veiklai. Dalis šio centro gyvūnų yra įsigyti nelegaliai – be privalomų dokumentų ir Aplinkos ministerijos leidimų. Šios ministerijos patvirtintose laukinių gyvūnų laikymo taisyklėse nurodyta, kad laukinius gyvūnus laikant nelaisvėje turi būti atsižvelgta į rūšių biologinius poreikius ir tai rūšiai būdingą socialinį jautrumą. „Mini Zoo“ teritorijoje daugelis laukinių, plėšrių, ūkinių ir naminių gyvūnų laikomi taip, kad gali tiesiogiai matyti vienas kitą ar net kontaktuoti per voljero tvorą. Dalis gyvūnų, kuriems turi būti sudarytos sąlygos kasti gruntą, laikomi tiesiog ant betono“, – sako LGTAO direktorė Brigita Kymantaitė.

Dar 2011m tarptautinės laukinius gyvūnus ginančios organizacijos „Born Free“ atliktame tyrime „Europos zoologijos sodų tyrimas 2011“ ir Aplinkos ministerijai pateiktoje Lietuvoje patikrintų zoologijos sodų ataskaitoje buvo prašoma atkreipti dėmesį į „Mini zoo“, kaip į įstaigą, vykdančią neteisėtą veiklą ir laukinių gyvūnų eksponavimą. GRYNAS.lt plačiai nagrinėjo šią temą.

E. Legeckas - juk iškrito 40 kartų daugiau kritulių

Pats „Mini zoo“ vadovas Edvardas Legeckas nemato nieko blogo, kad gyvūnams teko šiek tiek pagyventi tarp balų. Jo teigimu, tuo metu Klaipėdos regione iškrito ypatingai daug kritulių, todėl ir susidarė tokia situacija.

„Jeigu iškrinta - turbūt tos moterys girdėjo per televiziją - 40 kartų daugiau kritulių, nei įprasta, tai automatiškai atsiranda balos. Net miestuose kartais kanalizacijos nespėja visko sutraukti. O kodėl neateina patikrinti vasarą arba žiemą - kai geras oras? Kai balta, arba žalia? O ateik kovo mėnesį ir visuomet bus šlapia. Tuomet ateina žmogus, kuris nori pasirodyti labai supratlyvas“, - pašiepė gyvūnų teisių organizacijos atstovus „Mini zoo“ savininkas.

E. Legeckas tikino, kad gyvūnų gerovės sergėtojai jį veja į kampa - jei įrengiamas betoninis voljeras, nuo kurio į kanalizaciją nubėga lietaus vanduo, tuomet piktinamasi, jog gyvūnas turi turėti žemės, jam reikia pasikapstyti ir pasivolioti. O jei įrengiamas voljeras su žeme - tada kyla klausimas, kodėl jis purvyne?

„Mano gyvūnai dar ir turi pasirinkimą: yra žemė ir antras aukštas, kur gali gulėti. Būtumėt matę tigrus, usūrinius ir tuos, baltuosius (tigrus, - red. past.) - ypač vakarais, jie visi tame purvyne duodasi, - pasakojo E.Legeckas. - Dar nėra šalta ir jiems labai gerai. Na, gal savaitę taip davėsi, dabar jau liovėsi. O tas vanduo pradžiūvo po 3-4 dienų. Beje, tą patį gali rasti ir Lietuvos zoologijos sode nuvažiavęs. Bet ten nevažiuojama. Kodėl? Nes ten dabar dirba vienas „kolega“, anksčiau labai puldavęs ant zoologijos sodų. Sakau - duokite tai Brigitai gerą atlyginimą ir įdarbinkite zoologijos sode - ir viskas išsispręs.“

Paklaustas, ar nenorėtų įdarbinti gyvūnų gerovės konsultanto savo zoologijos sode E. Legeckas šmaikštavo: „Žinot, gal tik pas liūtus.“

Sodas be reikiamo statuso, nes nėra kaip legalizuoti priglaustų laukinių gyvūnų

Konstatavęs, jog Lietuva tapo „skundikų kraštu“ „Mini zoo“ savininkas dar kartą priminė Lietuvos gyvūnų teisių organizacijos vadovei gyvūnų prieglaudos „Pifas“ sąlygas.

Egzotinių gyvūnų augintojo nuomone, šunys šioje prieglaudoje turi per mažai erdvės, nors pagal gyvūnų gerovės reikalavimus šuniui užtenka 3 kvadratinių metrų ploto.

„Šiandien galima kiekvieną ūkininką nubausti, kad jo kiaulės nepakankamai linksmai gyvena. Ir iš tos baudos tokios organizacijos kraunasi sau atlyginimus,“- mano E. Legeckas.

E. Legeckas
Visos tos organizacijos surenka žmones, kurie yra jauni, kupini fanatizmo, yra moksleiviai studentai. Ir jie eina, piketuoja prie visokių cirkų - o, gyvūnų kankinimas. Juk visas tas jų azartas, fantazijos baigsis, kai jie susipažins su savo antra gyvenimo puse ir turės vaikų.

Jis dar kartą patvirtino, kad tigrai ir kiti plėšrūnai mėgsta purvyną ir palijus jame voliojasi.

„Mini zoo“ savininkas ir vadovas stebisi B. Kymantaitės sugebėjimu pažvelgus į gyvūną nustatyti, kad įvežtas be dokumentų ir leidimų. Savininko nuomone, jo niekas ir neprašė parodyti turimų leidimų, tačiau visi gyvūnai įsigyti legaliai. Kita vertus, E. Legeckas pripažino, jog vis dar neturi zoologijos sodo statuso, nes, vyro teigimu, jis yra priglaudęs kelis laukinius gyvūnus (ūdrą, pelėdas, apuokus), kurių jau nebegali paleisti į laisvę, tačiau neturi ir įsigijimo dokumentų.

„Jie patys nežino, kaip tuos gyvūnus legalizuot. Vienas iš darbuotojų Aplinkos apsaugos agentūros kai paklausiau, gal man juos užmigdyt, atsakė - „Irgi būtų išeitis“. O zoologijos sodas prie Kalvarijos gavo leidimą vadintis zoologijos sodu, kai tiesiog iššaudė be leidimų gyvenusius vilkus,“- atviravo zoologijos sodo šeimininkas.

Jis pridūrė, jog šiuo metu galimybę įsigyti naujų gyvūnų ir įrengti aptvarus jam suteikia tik lankytojai, sodas išsilaiko iš asmeninių ir lankytojų lėšų.

„Protestuotojai savo vaikus ves į tą patį zoologijos sodą“

Baigdamas pokalbį E. Legeckas išsakė savo nuomonę apie kovotojus už gyvūnų teises.

„Visos tos organizacijos surenka žmones, kurie yra jauni, kupini fanatizmo, yra moksleiviai studentai. Ir jie eina, piketuoja prie visokių cirkų - o, gyvūnų kankinimas. Juk visas tas jų azartas, fantazijos baigsis, kai jie susipažins su savo antra gyvenimo puse ir turės vaikų. Jie nebeturės laiko tokiem cirkam. O patį mažiuką vaiką, norėdami jam pralinksminti gyvenimą ves į tą patį zoologijos sodą, prieš kurį kažkada su plakatais stovėjo, - svarstė E. Legeckas. - O ką darysi? Miške neparodysi, nes nematyti. Per televizorių? Rodys, kaip laukiniai žvėrys pjauna kitus ir taip gyvena. Tik neduokdie kas nors pamatys, kaip liūtui įmetėm paskerstą ožį.“