„Kaip ir augalai žydi, taip ir renovacija pereina į klestėjimo etapą“, - spaudos konferencijos metu sakė Daiva Matonienė. Jos teigimu, penkiose savivaldybėse bus pristatomi praktiniai pavyzdžiai, kaip vyksta renovacija, o visą liepos mėnesį bus vykdoma iniciatyva – „Liepa – renovadienių mėnuo“.

Didmiesčiai „turi didesnių projektų“

Liepą prie renovuojamų daugiabučių pastolių vyks susitikimai su gyventojais, statybos inspektoriais, renovacijos administratoriais. Visuomenei bus pateikta aktualiausia ir įdomiausia informacija, papasakota apie renovacijos naudą, dalinami patarimai, kaip pradėti renovacijos procesą, supažindinama su rangos darbų kontrole.

Daiva Matonienė
BETA direktorius Valius Serbenta trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje taip pat tikino, kad rangos darbų sutartys sudarinėjamos praktiškai kiekvieną dieną ir artimiausiomis dienomis prie 500 rangos sutarčių, ko gero, prisidės dar 30.

Aplinkos ministerijos duomenimis, didžioji dalis renovacijos projektų pagal energetinio efektyvumo programas atliekama mažosiose savivaldybėse. Lyderiai – Ignalina, Jonava, Kupiškis.

„Didžiosios savivaldybėse vyksta pavieniai projektai. Matyt didieji miestai yra labiau statiški ir jiems reikia daugiau laiko įsibėgėti“, - sakė V. Serbenta.

Jam pritarė ir viceministrė D. Matonienė, svarstydama, kad, ko gero, didieji miestai labai neskuba įsijungti į renovacijos projektą, nes „turi didesnių projektų“.

Už pakarpos - 12 techninių darbų prižiūrėtojų

Valstybė, jos teigimu, prioritetą skiria daugiabučių renovacijai, tačiau privatiems namams galima skirti paramą iš Klimato kaitos fondo, tiesa, ji yra kur kas mažesnė nei daugiabučiams.

Aplinkos ministerijos teigimu, visus vykdomus renovacijos darbus prižiūri valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI).

„Patikros vykdomos neįspėjus – taigi darbų vykdytojai neturi galimybių nei paslėpti, nei pasislėpti. Per patikras nustatyta 12 atvejų, kai techniniai darbų prižiūrėtojai darbus stebėjo pro pirštus“, - sakė VTPSI viršininkė Laura Nalivaikienė. Vis dėlto viršininkė atkreipė dėmesį, kad požiūris į inspektorius vis dar išlieka kaip į baubą, o ne draugą.