atliekų miške buvo išpilta apie 11 kubinių metrų. Viena krūva – ant eglaičių, kita – ant miško keliuko. Miškininkai nustatė, kad atliekos atvežtos iš Senųjų Trakų. Šių atliekų savininkė buvo sudariusi sutartį su įmone griovimo darbams. Įmonė įsipareigojo atliekas pašalinti sąvartyne. Moteris jas net nufotografavo ir pareikalavo pateikti jų pridavimo kvitus.

Nors kvitai ir buvo pateikti, atliekos vis tiek atsidūrė miške. LR aplinkos ministerijos pranešime spaudai teigiama kad, UAB „Rapas“ jas mikroautobusu iš Senųjų Trakų tiesiog išvežė į artimiausią mišką. Už tai gresia administracinė atsakomybė. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Trakų r. agentūra jau pateikė šiai įmonei privalomąjį nurodymą sutvarkyti atliekas. Išaiškinti pažeidimą miškininkams padėjo pati atliekų savininkė ir Senųjų Trakų seniūnė.

Deja, tokių šiukšlinimo atvejų pastaraisiais metais padažnėjo. Daugumą jų, kad ir ne iš karto, pavyksta išaiškinti. Antai jau nuo vidurvasario Trakų miškų urėdijos Lentvario girininkijoje šalia Valų kaimo vis išdygdavo didelės statybinių atliekų krūvos.

Miškininkų rūpesčiu pavyko nustatyti žmogų, kuris už sutartą mokestį surinkdavo atliekas iš statybviečių ir išgabendavo jas į miškus. Paaiškėjo, kad Trakų miškai – toli gražu ne vienintelė jo „veiklos“ vieta. Šiukšlės buvo vežamos ir į Vilniaus rajono miškus. Pažeidėjas buvo sulaikytas, miškininkams kartu su aplinkosaugininkais surengus pasalą. Jį sulaikyti padėjo Valų ir Vosyliukų kaimų bendruomenė.

Su dar įžūlesniu atveju Trakų miškininkai susidūrė beveik prieš metus. Jie kartu su Vilniaus RAAD Trakų r. agentūra išaiškino visą atliekų surinkimo „versliuką“. Pasirodo, grupė lengvo pelno mėgėjų internete paskelbdavo, kad nebrangiai iš gyventojų ar įmonių surenka statybines ir kitas atliekas. Paėmę sutartą mokestį už atliekų išvežimą, tiesiog jas išveždavo į miškus, laukus ar kitur. Dėl šios veikos prokuratūra atlieka tyrimą.

Pagal Atliekų tvarkymo įstatymą atliekų turėtojas jas turi tvarkyti pats arba perduoti atliekų tvarkymo įmonei. Visos atliekas surenkančios, rūšiuojančios, gabenančios, saugančios, naudojančios ir šalinančios įmonės registruotos Atliekų tvarkytojų valstybės registre.

Miškininkai prašo gyventojus, pastebėjusius, kad šiukšlinamas miškas, nedelsiant apie tai pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.