Pietaujančius Japonijos bendrovės „Hitachi“ verslininkus, politikus bei kitus konferencijos „Visagino atominė elektrinė: naujos galimybės Lietuvos verslui“ dalyvius pasiekė lauke aidintys Žaliųjų sąjūdžio šūksniai: „Mes už saulę, mes už vėją, mes prieš atominę fėją!“. Šios partijos atstovai neslėpė, jog protestuodami prieš dabartinės valdžios siūlomą projektą turi ir politinių, ir verslo interesų: siekia ne tik patekti į Seimą, bet ir skatinti bei išplėsti atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimą.

Protesto dalyviai skandavo, jog nori gyventi sveikoje, švarioje Lietuvoje, nes neturi kur emigruoti. Lietuvos žaliųjų sąjūdis bei jį palaikantys piliečiai būgštavo dėl atominės elektrinės saugumo, pavojingų atliekų, kurių utilizavimas ir saugojimo vieta – vis dar neaiškūs, bei būsimos elektros energijos kainos. Pastaroji, partijos pateikiamais energetikos specialistų skaičiavimais, gali išaugti iki 70 centų už kilovatvalandę. Taip pat jie primena, jog uždaryti seną atominę elektrinę kainuoja tiek pat, kiek ir pastatyti naują.

Žaliųjų sąjūdžio partijos narių teigimu, nuo visuomenės slepiami kai kurie svarbūs faktai. Pavyzdžiui, jog norint atvežti į atominės elektrinės statyboms numatytą vietą didžiules konstrukcijas, prireiks papildomai statyti kelis tiltus.

Jaunųjų žaliųjų atstovas Šarūnas Mikelionis piketo metu prie kojos prisirišęs kelias radioaktyvių medžiagų simboliu pažymėtas talpas šmaikštavo: „Tik šiandien siūlome nemokamą chemoterapijos kursą kartu su gydymu nuo apsigimimų. Yra galimybė gauti darbą radioaktyvių atliekų sąvartyne. Verslininkai ne tik išplės šias paslaugas, bet ir padarys Vilnių labiau patrauklų turistams: po reaktorių aušinimo Neries vandeniu, čia gali pradėti veistis triakės žuvys ar aštuonkojai...“.

Vaikinas pabrėžė, jog konferencijos dalyviai diskutuoja nepastebėdami alternatyvų: vėjo, vandens energijos bei jų panaudojimo galimybių. Jis rekomendavo kiekvienam vilniečiui užeiti į Lietuvos energetikos muziejų ir įsitikinti, jog saulės bei vėjo energiją galima naudoti apšvietimui bei kitoms muziejaus reikmėms.

Konferencijoje kompanija „Hitachi“ pristatė galbūt būsimos Lietuvos atominės elektrinės modelį. Parengtose skaidrėse bei diagramose išskirti šiluminės bei atominės elektrinės išmetamų teršalų – anglies dioksido kiekiai.

Žinoma, atominė elektrinė šiuo požiūriu stipriai lenkia šiluminę. Tačiau vėjo, bei saulės elektrinių į aplinką išskiriamas teršalų kiekis – praktiškai tolygus atominės elektrinės aplinkai daromam poveikiui. Tai matyti iš japonų kompanijos parengtų diagramų.

Piketo „Prieš atomą!“ iniciatorius bei žaliųjų sąjūdžio partijos pirmininkas Juozas Dautartas priminė, jog Lietuva atsidūrė net trijų atominės energetikos projektų zonoje.

„Tai – ne energetiniai projektai. Tai politiniai projektai! Tiek Rusija, tiek Baltarusija, tiek Lietuvos vyriausybė stovi kaip ožiai žiūrėdami vienas į kitą ir laukia, kuris jų nusileis. Rusija tikrai nenusileis mums,“ - konstatavo J. Dautartas.

Lietuvos žaliųjų atstovas tvirtino, jog remiantis apklausų duomenimis, 65 proc. Lietuvos piliečių nepritaria atominės elektrinės statyboms. Pirmininkas neslėpė, jog jo siūloma alternatyva – atsinaujinantys energijos šaltiniai yra susiję ir su Lietuvos žaliųjų sąjūdžio narių verslo interesais.

„Kodėl neprisijungti prie Lenkijos, Švedijos, kurios jau tai daro? Tai ir energetinė nepriklausomybė, ir naujos darbo vietos. Mūsų ideologija ir interesas – atsinaujinantys energijos šaltiniai – ir mes nesigėdijame to pasakyti. Mes esame šios srities lobistai,“ - pripažino J. Dautartas.
J. Dautartas
Mūsų ideologija ir interesas – atsinaujinantys energijos šaltiniai – ir mes nesigėdijame to pasakyti. Mes esame šios srities lobistai.

Žaliųjų lyderis ragino pažvelgti į rajonus, kurie jau pradėjo šildytis biokuru, pavyzdžiui, Uteną. Jis įsitikinęs, jog reikia naudoti Lietuvoje esančius išteklius, pradedant cukriniais runkeliais, šiaudais ir baigiant miško mediena.

„Kompanijai „Hitachi“ - tai ne verslo plėtros, o išgyvenimo projektas. Japonija atsisakė atominės energetikos ir jie praktiškai nebeturi rinkos. Ir štai atsirado lietuviai. Tiksliau lietuvių politikai, kurie skuba tą projektą ir svarbiausia - jo pinigus - įsisavinti, kol dar laikosi valdžioje. Mes maži. Kam mums tie gigantiški projektai? O ką užsienio reikalų ministerija padarė, kad kaimyninių šalių atominių elektrinių projektai nebūtų statomi palei Lietuvos sienas?“ - kritikos strėlėmis ir japonams, ir lieuviams svaidėsi Lietuvos žaliųjų lyderis.

Partija ketina dalyvauti artimiausiuose Seimo rinkimuose ir tokiu būdu išstumti atominei energetikai pataikaujančius politikus.

Panašios akcijos vyko ir prie Rusijos bei Baltarusijos ambasadų.