Lietuvoje, Estijoje ir Latvijoje organizuojamos taikios jaunimo demonstracijos prieš abejingumą klimato kaitai. Šiandien vidurdienį Vilniuje susirinkę jauni žmonės sudarė gyvą žmonių grandinę, taip išreikšdami nuomonę, kad valstybė neskiria pakankamai dėmesio klimato kaitos problemoms.

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad kiekvieną penktadienį visame pasaulyje vykstantys moksleivių streikai ir demonstracijos siekia pažadinti žmones, ypač tuos suaugusiuosius, kurie jau yra susitaikę su savo netvarios gyvensenos kaina. Kadangi tą kainą mokėsime visi, kuriems teks ateityje gyventi, turime imtis veiksmų, kol galime.

Pagal 2018 m. IPCC (Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija) ataskaitą, turime mažiau nei 11 metų stipriai sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą, jei norime, kad vidutinė pasaulio temperatūra nepakiltų daugiau nei 1,5 °C lyginant su priešpramoniniu lygiu. Toks temperatūros lygis pasirinktas saugumo sumetimais. Kuo aukštesnę temperatūrą pasieksime, tuo didesnė tikimybė, kad pradėsime pragaištingą, nuo žmogaus veiklos nepriklausančių, šiltėjimą sukeliančių reiškinių grandininę reakciją.

Šia simboline Baltijos šalių klimato grandine norima parodyti, kad kartu su estų ir latvių jaunimu esame vieningi. Siekiame, kad Baltijos šalių valdžios atstovai rimtai pažvelgtų į klimato kaitos grėsmę ir imtųsi ryžtingų veiksmų.