Prie Kazokiškių sąvartyno trečiadienio rytą įvyko protesto akcija prieš tolesnį jo eksploatavimą, policija sulaikė mažiausiai tris žmones, keliems iš jų prireikė medikų pagalbos.

Policija teigia tris asmenis nusprendusi pristatyti į Elektrėnų policijos komisariatą dėl teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų nevykdymo.

Vilniaus apskrities vyriausiausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Evelina Pagounis BNS sakė, kad šiuos tris žmones taip pat buvo nuspręsta nuvežti į Elektrėnų ligoninės priimamąjį, nes vienas jų skundėsi rankos, kiti du - širdies skausmais.

Seimo narys Kazimieras Uokas sakė turįs duomenų, kad vienam protestuotojui sulaužyta ranka, tačiau policija teigia, kad nė vienam iš pristatytųjų nebuvo nustatytų akivaizdžių ar kitokių žymių sužalojimų.

E.Pagounis anksčiau sakė, kad apie 7 valandą prie įvažiavimo į Kazokiškių sąvartyną buvo susirinkę 20-30 vietos gyventojų, kurie laikydami plakatus išsakė nuomonę prieš tolesnį sąvartyno eksploatavimą. Po 8 valandos tris protestuotojus buvo nuspręsta nuvežti į policiją.

Trečiadienį popiet išplatintame pranešime teigiama, kad susirinkimo dalyviai blokavo kelią Vievis – Kazokiškės – Paparčiai, užtverdami įvažiavimą į sąvartyną, taip sukeldami pavojingą eismo situaciją, nes susidarė krovininių transporto priemonių spūstis ir kilo pavojus eismo dalyviams.

"Policijos pareigūnams kelis kartus pareikalavus nutraukti neteisėtus veiksmus, susirinkimo dalyviai nereagavo ir nevykdė teisėtų pareigūnų reikalavimų, todėl iš visų dalyvavusių trys, labiausiai besipriešinantys ir agitavę kitus dalyvius neklausyti pareigūnų reikalavimų, buvo pristatyti į Elektrėnų policijos komisariatą", - sakoma pranešime spaudai.

Į policijos komisariatą pristatyti Elektrėnų gyventojas A.D. (gim. 1950 m.), Elektrėnų sav., Vievio gyventojas R.U. (gim. 1962) ir Vilniaus gyventojas A.L. (gim. 1941 m.) administracinių teisės pažeidimų protokolams surašyti.

Patys protestuotojai teigia, kad jie ketino neleisti šiukšliavežių į, jų nuomone, nelegalų sąvartyną, o policija, siekdama išsklaidyti protestuotojus, panaudojo "brutalią jėgą".

"Policija pradėjo tampyti žmones, grūdo į mašiną, dalis atsidūrė ligoninėje. Buvo panaudota tikrai brutali jėga, tai nustebino", - BNS sakė judėjimo prieš Kazokiškių sąvartyną iniciatorius Danas Dambrauskas.

Apie įvykius Kazokiškėse trečiadienį informuotas Seimo Aplinkos apsaugos komitetas. Į jo posėdį atvykęs Vilniaus sąjūdžio atstovas Leonas Kerosierius, ankstų rytą buvęs prie Kazokiškių sąvartyno, pasakojo, kad žmonės buvo trumpam užblokavę įvažiavimą į sąvartyną.
L. Kerosierius
Žmonės norėjo įsitikinti, kokiu juridiniu pagrindu bus pradėtos vežti šiukšlės. Mes blokavome tą vežimą, kol nebus pateiktas juridinis dokumentas tam vežimui.

"Žmonės norėjo įsitikinti, kokiu juridiniu pagrindu bus pradėtos vežti šiukšlės. Mes blokavome tą vežimą, kol nebus pateiktas juridinis dokumentas tam vežimui", - sakė L.Kerosierius.

Anot jo, policijos pareigūnai pareikalavo protestuotojus pasitraukti nuo kelio, o paskui ėmė juos tempti į savo automobilius.

"Du policininkai griebė žmones ir tempė į spec. automobilį. Papuolė moteris tarp jų, tą moterį tempė, bet mes ją apgynėme. Įtempė vieną, paskui užpuolė kitą, kitą įtempė, paskui - dar vieną. Mes įspėjome policijos darbuotojus ką jūs darote, jūs pažeidėte elementariausias žmoniškumo nuostatas, o jie sako: "Mes buvo apšaukti, apkeikti, jie nevykdė policijos nurodymų.", - pasakojo L.Kerosierius.

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas trečiadienį nutarė kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad ši nustatytų, ar išduodant taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimą įvykdytas teismo sprendimas, ginant viešąjį interesą.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas prieš metus panaikino leidimą naudoti Kazokiškių sąvartyną, bet sprendimo vykdymą atidėjo metams ir įpareigojo per tą laiką pašalinti formalius trūkumus - atlikti poveikio aplinkai vertinimo procedūras ir gauti taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimą.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas antradienį pranešė išdavęs naują leidimą, kuris leido toliau eksploatuoti Elektrėnų savivaldybėje esantį sąvartyną.