Atliekų tvarkytojų darbą labiausiai apsunkina žaliosios atliekos – lapai, gėlių likučiai, šakos – kurias gyventojai dažnai meta į bendrus ar antrinių žaliavų konteinerius.

„Kiekvienos kapinės turi savo tvarką, todėl atvažiavę tvarkyti artimųjų kapų, gyventojai pirmiausia turėtų išsiaiškinti, kur tose kapinėse skirta vieta žaliosioms atliekoms. Vienose kapinėse būna atvežti didmaišiai ar specialūs konteineriai, kitose – iškasta komposto duobė“, – sako „Ecoservice“ generalinė direktorė Daiva Skrupskelienė.

Anot jos, jei žaliosios atliekos patenka į bendrus konteinerius, pūdamos kartu su buitinėmis atliekomis sukelia nemalonius kvapus, jų negalima šalinti sąvartynuose. Dar blogiau jei žaliąsias atliekas gyventojai palieka antrinių žaliavų konteineriuose – toks elgesys apsunkina atliekų tvarkytojų darbą, o kartais ir užkerta kelią perdirbti išrūšiuotas popieriaus, plastiko ar stiklo atliekas.

Nemažai atliekų kapinėse sudaro žvakių dėklai ir dirbtinės gėlės. Teisingai rūšiuojant šias atliekas, vėliau jas galima perdirbti.

Keli patarimai, kurie pravers teisingai tvarkant ir rūšiuojant kapų atliekas. Iš stiklo ar plastiko indelių, kuriuose buvo žvakės, pirmiausia reikėtų pašalinti vašką. Nuo stiklinių indelių prieš metant juos į stiklui skirtą konteinerį būtina nuimti metalinius žvakių dangtelius. Nuo plastikinių indelių metalo nuimti nereikia, nes tiek plastikas, tiek metalas gali keliauti į tą patį konteinerį su užrašu „Plastikas“. Šalinant dirbtines gėles, reikėtų atkreipti dėmesio, ar ant jų nėra tekstilės detalių. Jei tokių yra, tokias puokštes reikėtų mesti į mišrių atliekų konteinerį arba nuo plastiko atskirti tekstilę ir jį šalinti į plastikui skirtą konteinerį.

„Tvarkančius savo artimųjų kapus kviečiame pagalvoti apie alternatyvą dirbtinėms gėlėms bei žvakėms plastmasiniuose ar stikliniuose indeliuose. Po kelių savaičių visos šios dekoracijos virsta atliekomis, kurios sveria kelis šimtus tūkstančių tonų. Visuomet yra alternatyva kapus puošti tikrų gėlių ar eglišakių puokštėmis, kurios suyra, o vietoj vienkartinių žvakių ant kapo įrengti žibintus, kuriuose užtektų pakeisti žvakes“, – patarimais dalinasi „Ecoservice“ atstovė.

Šiomis dienomis kapinių lankymas yra neribojamas, atitinkamai didinami pajėgumai atliekų išvežimui – pastatomi papildomi konteineriai arba sudaromi dažnesni atliekų išvežimo grafikai.