Upę naršo antrąkart

Iš Vilnios upės savaitgalį senas padangas ir kitas atliekas traukęs ir į krantą metęs Žilvinas Prezidentei aiškino radęs tris vamzdžius: du prie šulinių ir trečią - prie lieptelio. „Jeigu žmonės patys maudosi savo išmatose, tai yra žema“, - piktinosi pilietis.

„Ir aplinkosauga žiūri pro pirštus. Tai gerai, dabar girdi televizijos, aplinkosaugininkai ateis pasižiūrėt, kodėl nuotekos tiesiai eina į upę“, - išgirdusi piliečio pareiškimą prieš televizijos kameras, atsakė D. Grybauskaitė.

Savo ruožtu pirmadienio rytą į Naująją Vilnią, netoli Vilniaus miesto ketvirtojo policijos komisariato, nuvykę Vilniaus miesto agentūros inspektoriai su specialiais batais įbrido į vandenį ir perėjo dalį upės atkarpos, tačiau nieko įtartino neužfiksavo. Vis dėlto norėdami būti 100 proc. tikri, kad vamzdžių upėje iš tiesų nėra, antradienio rytą į įvykio vietą jie išsikvietė ugniagesių-gelbėtojų narų komandą. Abi dienas kartu vyko ir GRYNAS.lt žurnalistai.

„Vakar (pirmadienį – red. past.) gavome iš žiniasklaidos pranešimą, kad akcijos „Darom“ metu buvo Vilnios upėje galimai aptikti vamzdžiai, iš kurių bėga nuotekos. Vakar atlikome paviršinę žvalgybą. Jokių vamzdžių mes neaptikome, taigi šiandien detalią žvalgybą atlikome padedant ugniagesiams-gelbėtojams narams. Taip pat nufilmuosime krantą, kad matytųsi, ar yra kas ar ne. Bet norėčiau atkreipti dėmesį, kad Vilnios upė yra viena švariausių Lietuvoje, kuri prateka pro stipriai urbanizuotas teritorijas“, - aiškino Vilniaus miesto agentūros inspektorius Jonas Bacevičius.

Anot aplinkosaugininko, drąsūs piliečių pareiškimai apie galimus pažeidimus girdint Prezidentei ir žiniasklaidos atstovams turėtų būti gerai apgalvoti ir pagrįsti. Priešingu atveju, kaip teigė pareigūnas, gaištamas brangus inspektorių darbo laikas, eikvojami ištekliai. Tai, kad vamzdžius upėje rasti tikimybė itin maža, jis aiškino ir tuo, kad leidžiant nuotekas vandens paviršiuje būtų matomi buitinės chemijos ar fekalų likučiai, sklistų nemalonus kvapas aplink. O dabar to nėra.
Naujojoje Vilnioje nuotekų sistema nėra iki galo išspręsta ir labai daug namų ir netgi daugiabučių turi vietinę nuotekynę.
J. Bacevičius

Galiausiai pareigūnas tikino, kad pirmadienį buvo ištraukti du į upę įkritę rąstigaliai ir būtent jie, anot J. Bacevičiaus, savanoriui galėjo priminti vamzdžius.

Pasiteiravus, jeigu vis tiktai narų pagalba kažkokie vamzdžiai upėje būtų aptikti, kaip toliau būtų tiriama situacija, J. Bacevičius teigė, kad tokiu atveju būtų nustatyta nuotekų kryptis, keliami kanalizacijos vamzdžių dangčiai, imami vandens mėginiai, nustatoma nuotekų kilmė.

„Jeigu iš tikrųjų tai būtų nuotekos, įpareigotume nutraukti taršą ir sutvarkyti taip, kaip reikalauja teisės aktai“, - sakė aplinkosaugininkas. Jo teigimu, Naujojoje Vilnioje yra buvęs ne vienas ir ne du atvejai, kuomet nustatyti pažeidimai tvarkant nuotekas, o surasti teršėjai būdavo įpareigojami nutraukti taršą. Dauguma tokių taršos atvejų nustatoma gavus piliečių skundus, net apie 85 proc. jų pasitvirtina.

Perspėjo dėl melagingų pranešimų

Vis tiktai antradienio rytą narui, su GoPro kamera panėrus į Vilnią ir nuodugniai ištyrus įtarimų kėlusią atkarpą, narai tikino jokių vamzdžių neradę.

Aplinkosaugininkas J. Bacevičius teigė susisiekęs su piliečiu, kuris per „Darom“ akciją Prezidentei paskleidė žinią apie galimus vamzdžius upėje ir paprašęs jo antradienio rytą atvykti kartu su inspektorių ekipažu ir parodyti tikslią vietą, kur tokius įrenginius jis užfiksavo, tačiau pilietis tai padaryti atsisakė, teisinosi, kad dirba ir dienos metu to padaryti negali.

„Tokiu atveju reikėjo elgtis atsakingiau ir juo labiau, kai šalia yra Prezidentė. Nereikia elgtis neatsakingai, berti pamąstymus. Visus įtarimus reikia pasverti“, - sakė J. Bacevičius.

Jo teigimu, toks atvejis, kai pranešama apie galimus vamzdžius upėje, bet atlikus patikrinimą nieko nerandama, teoriškai galėtų būti traktuojamas ir kaip melagingas pranešimas. Tačiau per savo darbo praktiką inspektorius teigė niekada už melagingą pranešimą baudos neskyręs, nors tokia teorinė galimybė yra. „Esu tik kelis kartus pabaręs“, - pripažino J. Bacevičius.

Visgi jis ragino žmones pastebėjus tikrus taršos atvejus pranešti apie tai aplinkosaugininkams. Jei pažeidimas pasitvirtins, teršėjui bus skirta bauda ir paskaičiuota žala aplinkai.