Kitą savaitę dėl avarijos Kariotiškių sąvartyne aiškinsis ir Seimo Aplinkos apsaugos komitetas. Pasak komiteto nario Andriaus Burbos, komitetas aiškinsis, ar po šio įvykio Lietuvai negresia Europos Komisijos (EK) sankcijos.

„Sąvartyno rekultyvavimui buvo skirti 29 mln. litų. Už 5 mln. litų buvo įrengtas dumblo rezervuaras. Jis save kompromitavo, tačiau antrą kartą, dar už 5 mln. litų, iš naujo įrengtas rezervuaras pagal tą pačią, nepasiteisinusią technologiją, nors buvo galima rinktis ir kitą. Aiškinsimės, kodėl taip atsitiko“, - pasakojo A.Burba.

Pasak jo, Europos Komisija po pirmosios Kariotiškėse įvykusios avarijos jau buvo įspėjusi Lietuvą dėl gresiančios sankcijos, todėl grėsmė, kad šįkart ji bus taikoma – dar didesnė.

„Europinis ekspertas tąkart padarė savo išvadas, ar pasirinkta technologoji buvo tinkama. Jos niekas taip ir nematė, bet jeigu ten nurodyta, kad technologija netinkama, Lietuvai gali tekti grąžinti visus 29 mln. litų“, - sakė parlamentaras.
A. Burba
Jeigu ten nurodyta, kad technologija netinkama, Lietuvai gali tekti grąžinti visus 29 mln. litų.

Pasak jo, valstybė tokių pinigų neturi, todėl projektą vykdantis Vilniaus regiono atliekų tvarkymo centras (VRATC), greičiausiai, siektų reikiamą sumą susirinkti iš vartotojų.

Trečiadienį susisklosčiusią situaciją Seimo komitetui paaiškinti iškviesti Aplinkos ministerijos, VRATC, RAAD ir projekto rangovo UAB „Karnesta“ atstovai.

GRYNAS.lt primena, kad ketvirtadienio vakarą uždarytame Kariotiškių sąvartyne ištekėjo didelis kiekis teršalų, užterštas hektaras miško. Analogiška avarija Kariotiškių sąvartyne įvyko pavasarį. Tąkart dumblą dengianti plėvelė prasmego, dalis dumblo taip pat pateko į aplinką. Avarija nuo visuomenės slėpta keletą mėnesių.