Artimiausiomis dienomis, kaip praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prie Aplinkos ministerijos (LHMT), ledo danga jau susidarys ir vidutinio gylio ežeruose. Ledas laikomas nesaugiu, jeigu yra plonesnis nei 7 cm. Jis formuojasi nuo priekrantės zonos, todėl yra saugus tik arčiau kranto.

Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės draudžia būti vandens telkiniuose ant ledo, kai dėl jo būklės kyla pavojus žmonių gyvybei ar sveikatai, esant plonai jo dangai ar LHMT paskelbus apie ledo būklę, kuri gali kelti pavojų. Be to, šiomis taisyklėmis yra nustatyta prievolė žvejojant ant ledo turėti smaigus, kuriais pasinaudojus būtų galima išlipti įlūžus.

Smaigai, pasak Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų departamento Gamtos apsaugos skyriaus vedėjo Vilmanto Graičiūno, kainuoja nebrangiai, o padeda išsaugoti gyvybę. Be smaigų, žvejams rekomenduojama turėti virvę arba bent jau šaliką, kurį nelaimės atveju galima panaudoti kaip virvę. Saugiausia žvejoti ant ledo – vilkint neskęstantį kostiumą, bet ne kiekvienas išgali jį įsigyti. Smaigų galima nusipirkti žūklės prekių parduotuvėse arba pasidaryti patiems, panaudojus du atsuktuvus, ylas ar kt.

Žvejai, neturintys smaigų ar žvejojantys ant nesaugaus, plonesnio nei 7 cm, ledo, bus įspėjami arba baudžiami nuo 10 iki 60 eurų bauda.