„Tokie akcijos rezultatai – pirmiausia sustiprintos aplinkosauginės kontrolės išdava. Mūsų pareigūnai, kuriems per reidus talkino neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, policijos ir valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, per akciją patikrino daugiau kaip 13 tūkst. žvejų“, – sako aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Itin šiurkščiai žvejybos taisykles pažeidė praėjusį šeštadienį, balandžio 18 d., prie Luodžio ežero (Zarasų r.) sulaikyti du vyriškiai, trimis tinklais gaudę žuvis. Sučiupti už rankos jie turėjo sugavę 29 lydekas, 4,5 kg ešerių, taip pat kitų žuvų. Brakonieriai turės atlyginti 4,8 tūkst. EUR žuvų ištekliams padarytą žalą. Jiems taip pat bus skirtos nuo 115 iki 289 Eur administracinės baudos.

Akcijos metu buvo konfiskuotos šešios pažeidėjų valtys, 60 tinklų ir kitų neteisėtai naudotų žvejybos priemonių ir įrankių. Pagal nustatytą tvarką paimtos valtys bus perduotos Valstybinei mokesčių inspekcijai, kuri jas parduos aukciono būdu, o gauti pinigai pateks į valstybės iždą. Atimti tinklai ir kitos žvejybos priemonės bus utilizuoti.

Šiemetinė akcija „Lydeka“, pasak viceministro Lino Jonausko, parodė, kad saugant gamtą vis aktyviau talkina visuomenė. Žmonės, pamatę brakonierius, skambina bendruoju pagalbos telefonu 112 arba tiesiog į visą parą veikiančią vadinamąją aplinkosaugininkų dispečerinę – Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos Informacijos priėmimo ir valdymo centrą tel. (5) 273 2995. Į gautus pranešimus nedelsiant reaguojama.

Nors akcija jau baigėsi ir nuo balandžio 21 d. leidžiama žvejoti lydekas, aplinkosaugininkai primena, kad per vieną žvejybą leidžiama paimti ne daugiau kaip tris ir ne mažesnes kaip 45 cm dydžio lydekas.