Lašišinės žuvys kiekvienais metais iš jūros plaukia neršti į upes. Joms iki savo nerštaviečių tenka nuplaukti ne vieną šimtą kilometrų. Laukinių lašišų ištekliams atkurti labiausiai trukdo brakonieriai, kurie gaudo neršti plaukiančias žuvis. Todėl lašišinių žuvų migracijos keliams ir nerštavietėms apsaugoti aplinkosaugininkai pradėjo rengti akciją „Lašiša“.

Šiaulių regione lašišos sutinkamos Dubysos ir Kražantės upėse, tačiau rengdami reidus aplinkosaugininkai tikrina ir kitus vandens telkinius. Išviso buvo nustatyta pusšimtis pažeidimų. Daugiausiai iš jų - tai žvejyba be bilieto. Tačiau pasitaikė ir grubių pažeidimų. Keturias atvejais žvejai žvejojo šalia užtvankų. Mėgėjiškos žvejybos vidaus vandens telkiniuose taisyklės numato, kad žvejoti galima nearčiau kaip 100 nuo užtvankos. Pažeidusiam šį reikalavimą numatoma bauda iki 289 eurų ir žvejybos įrankių konfiskavimas (ATPK 87 str. 3 d.). Be to, gali tekti atlyginti gamtai padarytą žalą už sugautas žuvis.

Akcijos metu sulaikytas žvejys, kuris turėjo daugiau meškerių nei leistina. Mėgėjų žvejybos taisyklės numato, kad žvejys gali naudoti ne daugiau kaip keturis įrankius, tuo tarpu vyras, žvejojęs Tvėrų tvenkinyje, naudojosi 5 meškerėmis ir sugavo 1 šamą, 3 karšius ir 11 karosų. Tuo tarpu taisyklės numato, kad žvejybos metu žvejys gali sugauti vieną šamą ir ne daugiau kaip penkis kilogramus kitos žuvies. Tad vyrui buvo pasverti ir atiduoti penki kilogramai žuvies bei šamas. Likusi žuvis paimta ir už ją paskaičiuota žala gamtai – beveik 300 eurų.

Aplinkosaugininkai primena, kad už lašišos ar šlakio neteisėtą sugavimą gresia administracinė atsakomybė – bauda nuo 231 iki 579 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

Taip pat pažeidėjas turi atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą. Tad už vieną neteisėtai sugautą lašišą ar šlakį teks sumokėti daugiau kaip 630 eurų. Jeigu ši žuvis neteisėtai sugaunama ichtiologiniame draustinyje ar rezervate, taikomas trigubas padarytos žalos žuvų ištekliams apskaičiavimo bazinis įkainis – už lašišą tektų sumokėti daugiau kaip 1900 eurų.

Akcija „Lašiša“ vyks iki lapkričio 20 d. Pastebėję brakonieriavimo atvejus, gyventojai ir žvejai kviečiami nelikti abejingi ir nedelsiant pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.