Už privalomos informacijos apie statybą nepateikimą šiais metais surašyta 120 administracinio teisės pažeidimo protokolų ir nutarimais ar administraciniais nurodymais paskirta baudų daugiau kaip už 31 tūkst. eurų.

Statytojas (užsakovas) informaciją apie statybos pradžią, rangovo pasamdymą, taip pat apie pagrindinių statybos sričių vadovų – statinio projekto vykdymo priežiūros vadovo, statinio statybos vadovo, statinio statybos techninės priežiūros vadovo – pasamdymą ar paskyrimą per 3 darbo dienas nuo jų pasamdymo ar paskyrimo arba nuo statybos pradžios privalo paskelbti Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinėje sistemoje (IS) „Infostatyba“.

Šis reikalavimas netaikomas tik atliekant statinio remontą ar statant nesudėtingą statinį. Taigi statytojo prievolė – ne tik pateikti informaciją, bet ir tai padaryti ne vėliau kaip per 3 darbo dienas. Vykdant darbus rangos būdu, statybos darbų pradžia laikoma diena, kai rangovas po statybvietės priėmimo iš statytojo (užsakovo) pradėjo vykdyti bet kuriuos statybos darbus, o statybos ūkio būdu atveju – kai statytojas (užsakovas) pradėjo vykdyti bet kuriuos statybos darbus.

Informacija apie statybą ir jos dalyvius reikalinga VTPSI statinių statybos valstybinei priežiūrai planuoti ir vykdyti.

Norint pateikti minėtą informaciją, tereikia IS „Infostatyba“ interneto tinklalapyje www.planuojustatyti.lt tinkamai užpildyti tam skirtą pranešimo formą. Statytojui neturint tokios galimybės, pranešimą VTPSI galima pateikti ir raštu. Kokius duomenis privaloma nurodyti, nustatyta statybos techniniame reglamente „Statybą leidžiantys dokumentai“. Tokia pačia tvarka jie turi būti pateikiami ir pasikeitus rangovui ar bet kuriam iš pagrindinių statybos sričių vadovų.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas už privalomos informacijos apie statybą ir jos dalyvius nepateikimą arba pateikimą nesilaikant teisės aktuose nustatytų terminų numato baudą nuo 289 iki 868 eurų.