Eksploatuojant katilus tiek buityje, tiek įmonėse galima naudoti tik kurą. Atliekas deginti griežtai draudžiama. Jos turi būti priduodamos atliekų tvarkytojams. Deja, šio draudimo paiso ne visi. Pasitaiko atvejų, kuomet kaip kuras naudojama dažyta ir kitaip apdirbta mediena. Tai seni langai, baldų gamybos atliekos, laminuota plokštė. Deginamos ir pakuotės, seni rūbai, batai. Deginant ankščiau minėtas atliekas į atmosferą patenka daugybė pavojingų cheminių medžiagų ir junginių, taip pat pagausėja žmonių sveikatai kenksmingų kietųjų dalelių, teigiama Klaipėdos RAAD pranešime spaudai.

Už atliekų deginimą nesilaikant įstatymuose ar kituose teisės aktuose nustatytų atmosferos apsaugos reikalavimų yra numatyta bauda piliečiams nuo 28 iki 57 eurų, o pareigūnams – nuo 57 iki 115 eurų. Be to, skaičiuojama gamtai padaryta žala, kuri priklauso nuo sudegintų atliekų kiekio. Minimali žala – 100 eurų.

Aplinkosaugininkai primena, kad įmonės, atliekančios langų, durų ar kitų gaminių keitimą, privalo surinkti minėtas atliekas ir priduoti jas atliekų tvarkytojams. Palikti jas užsakovams griežtai draudžiama.

Jei turite informacijos, kad įmonės, eksploatuojančios katilines bei kitus kuro katilus, nesilaiko aplinkos apsaugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų, degina atliekas aplinkosaugininkai prašo apie tai pranešti Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento agentūroms arba tiesiogiai departamentui tel. 8-46-466453 (darbo metu) arba 112 (ne darbo metu), el. paštas: rastine@klrd.am.lt.