Miško žemę padengus sniego sluoksniui, laukiniams žvėrims atsiranda nauja grėsmė – brakonierių, vadinamų kilpininkais, žabangos. Apie miškuose paspęstus kilpininkų spąstus inspektoriams dažniausiai praneša medžiotojai, rašo "Kauno diena".

„Pasnigus, kilpininkai puikiai mato, kur vaikšto žvėrys ir tam tikrose tų takų vietose paspendžia kilpas. Dažniausiai iš vielos padarytos kilpos įtaisomos gyvūnų galvos aukštyje. Į pinkles patekę gyvūnai tiesiog užsismaugia. Jie nugaišta labai kankindamiesi. Kartais tokius nelaimėlius aptinkame. Tai tikrai slegiantis vaizdas“, – sakė patyręs gamtosaugininkas A.Glinskis.


Inspektorius sakė, kad kilpininkai ypač mėgsta Zapyškyje ir Kačerginėje netoli Nemuno esančias vietoves su šlaitais. „Čia mažiau vaikšto žmonės ir dažniau užklysta gyvūnai, todėl brakonieriams šlaitai yra patogi vieta“, – pastebėjo A.Glinskis.

Kilpas spendžiantiems brakonieriams gali būti skiriamos baudos iki 4 tūkst. litų, tačiau, anot A.Glinskio, išieškoti baudas yra beveik neįmanoma, nes kilpas statantys asmenys dažniausiai yra kone beturčiai.

Į kilpas pakliūna elniai, stirnos ir usūriniai šunys. Pastarieji gaudomi dėl kailiukų.