Nepajudinamas metalo laužas

Ne vienas, o keli seni surūdiję automobiliai Panemunės miestelio prieigose, viešose jo erdvėse, nuo laiko ir niekadėjų smūgių jau seniai virtę metalo laužu. Tačiau teberiogso Lietuvos pasienio teritorijoje, kaip nepajudinamas aplaidumo bastionas. Ir akivaizdus aplinkosaugos taisyklių bei viešosios tvarkos įstatymų nepaisymo įrodymas.
Panemunės miestelio gyventoja Elvyra
Panemunėje automobiliai yra palikti likimo valiai ir prieš metus, ir prieš mėnesį ar du. Žmonės išvyko anapus sienos dirbti, palikę be jokios priežiūros savo mašinas - ir štai rezultatas. Tai akivaizdi aplinkos piktžaizdė.

Ir ne tik čia. Net ir Panemunės miestelio prieplaukos teritorijoje, pavėsinėje poilsiaujantis jaunimas teisinės normos, kurią įvedė buvęs aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, – nepaiso. Net keliolikos metrų spinduliu aplink jų laisvalaikio leidimo vietą pūpso šiukšlynai. Išvydę fotoaparato objektyvą – sprunka.

Pralaužti embargo - jokių šansų

Dėl Panemunės miestelio viešųjų erdvių virtimo automobilių laužynu užkalbinta vietos gyventoja Elvyra išdėstė savo nuomonę:„Tos griuvenos yra dvigubą pilietybę – Lietuvos ir Rusijos – turinčių asmenų nuosavybė. Panemunėje automobiliai yra palikti likimo valiai ir prieš metus, ir prieš mėnesį ar du. Žmonės išvyko anapus sienos dirbti, palikę be jokios priežiūros savo mašinas - ir štai rezultatas. Tai akivaizdi aplinkos piktžaizdė. Deja, jos niekas likviduoti nesiima“.

Elvyra pasiskundžia, jog Panemunėje dirbanti ir gyvenanti kelis dešimtmečius, bet net duonos neturi kur nuspirkti, važiuoja keliolika kilometrų į Tauragę ar Pagėgius. „Krautuvė užsidarė, o rusams, grįžtantiems iš Lietuvos, neleidžiama įsivežti čia pirktų maisto produktų“, - atskleidžia ji.
Citata
Savivaldybės administracijos tarnautojas, atsakingas už atliekų tvarkymą , ar seniūnas surašo aktą ir nustato faktą, jog konkrečios atliekų sankaupos savininkas yra nenustatytas(jei nėra vizualinių duomenų, rodančių šių atliekų tikėtiną šeimininką). Tada jas pašalina.

Ir išties eilėje prie įvažiavimo į muitinės ir pasienio kontrolės postus laukiantieji Rusijos gyventojai tvirtina tą patį – embargo europietiškų maisto produktų srautui į Karaliaučiaus pusę net ir privatiems asmenims pralaužti – jokių šansų. Rusų muitininkai nepraleidžia.

Bet kodėl prie išorinės Europos Sąjungos sienos, sudaužytų ir aplinkosaugos piktžaizde tapusių lietuviškojo Panemunės miestelio erdvių nuo šio bešeimininkio laužo neišvaduoja Pagėgių savivaldybė, atsakinga už atliekų tvarkymą?

Taisyklėse, kurias Pagėgių savivaldybės taryba patvirtino prieš trejus metus, numatyta tokia tvarka: savivaldybės administracijos tarnautojas, atsakingas už atliekų tvarkymą , ar seniūnas surašo aktą ir nustato faktą, jog konkrečios atliekų sankaupos savininkas yra nenustatytas(jei nėra vizualinių duomenų, rodančių šių atliekų tikėtiną šeimininką). Tada jas pašalina. Jei galop yra nustatomas tikrasis bešeimininkių atliekų savininkas, jam keliamas ieškinys atlyginti nuostolius regreso tvarka ir pagal LR Administracinių teisės pažeidimų kodeksą ir/ar – žalos aplinkai atlyginimo tvarką.