Daugiau telefonų nei tualetų

Susitikimo metu vykstančiose diskusijose ir pristatymuose ypač didelis dėmesys skiriamas sanitarinių sąlygų gerinimui besivystančiose šalyse, kur daugiau žmonių turi prieigą prie telefono negu tualeto. Statistika šokiruojanti: šiuo metu apie 2,5 milijardo pasaulio gyventojų vis dar neturi mums tokių įprastų sanitarinių įrenginių, o nuo užteršto vandens sukeltų ligų kas dieną miršta apie 2 tūkst. vaikų. Dauguma šių mirčių yra nesunkiai išvengiamos. Šią savaitę Stokholme už švarų vandenį pasisakantys aktyvistai, politikai ir mokslininkai stengiasi atkreipti dėmesį į šias dažnai ignoruojamas, bet labai svarbias problemas.
Tualetas vis dar didelė prabanga trečiosiose šalyse

Tarp kitų savaitės eigoje apžvelgtų temų buvo ir verslo ir gamtosauginių organizacijų, pavyzdžiui, drabužių parduotuvių milžino „H&M” ir Pasaulio gamtos fondo (WWF), bendradarbiavimas sprendžiant su vandens tarša ir vartojimu susijusius klausimus. Daug dėmesio taip pat skirta „žaliajam dizainui” ir kaip jo pritaikymas miestuose prisidėtų mažinant didelių potvynių padaromą žalą ar išmetamų teršalų poveikį. 

Už teisę į švarų vandenį kviečiama pasirašyti peticijoje

Pasaulinės vandens savaitės metu verta prisiminti, jog švarus, geriamas ir prieinamas vanduo yra kiekvieno žmogaus teisė, nesvarbu, ar kalbame apie besivystančių, ar išsivysčiusių šalių piliečius. Europos Sąjungos (ES) piliečių iniciatyva „Vanduo yra žmogaus teisė” siekia, kad ES institucijos ir šalės narės užtikrintų šias teises visiems savo piliečiams, taip pat siektų suteikti prieigą prie švaraus vandens ir sanitarinių įrenginių ir likusio pasaulio gyventojams. 

Iniciatyva taip pat siekiama neleisti privatizuoti vandens tiekimo ir vandens resursų valdymo įmonių ES šalėse narėse. Pasirašyti peticiją ir prisijungti prie 1,5 milijono ES piliečių jau parėmusių iniciatyvą dar galite iki rugsėjo 9 dienos ČIA. Lietuvoje „Vanduo yra žmogaus teisė“ iniciatyvos ambasadorius yra žinomas LRT televizijos laidų vedėjas Ignas Krupavičius.