„Dėl medžių gamtosaugininkai priekaištų neturėjo. Visi apžiūrėję Laisvės aikštę nepamatėme nė vieno iš inkilo iškritusio sparnuočio. Aną savaitę, išduodama leidimą kirsti nesaugius, sergančius, pavojų gyventojams keliančius medžius, Savivaldybė nurodė rangovui iškelti vienintelį čia buvusį inkilą. Rangovas tikina, kad tai ir buvo padaryta. Ar paukščiams padaryta žala, toliau aiškinsis aplinkosaugininkai. Nustačius pažeidimų rangovas turės prisiimti atsakomybę“, – sako V. Jakštas.

Taip pat aplinkosaugininkai ieškos galimai iškritusius paukščius mačiusių liudininkų, kad galėtų tiksliau išsiaiškinti situaciją.

Savivaldybė rangos sutartį Laisvės aikštei ir prieigoms tvarkyti pasirašė kovo viduryje. Darbų grafikas patvirtintas balandžio mėnesį.

Projektas turi būti įgyvendintas iki 2020 m. gruodžio. Darbai pradėti nuo Laisvės aikštės – dirbti aplinkinėse gatvėse sutrukdė čia netrukus pradėsimi kloti šilumos, vandens tinklai. Atnaujinant Laisvės aikštės želdinius remiamasi A. Stulginskio universiteto mokslininkų išvadomis – numatyta pašalinti sergančius, pavojų keliančius medžius, taip pat būtinus ekologinės būklės gerinimui. Aikštėje jų bus pasodinta keliskart daugiau.

GRYNAS.lt primena, kad socialiniuose tinkluose dalijamasi panevėžiečių žinutėmis, kuriose jie ne tik pasipiktinę, bet ir susirūpinę dėl savo mažųjų draugų – paukščių. Pagrindinėje miesto aikštėje iškirsti medžiai, kuriuose – tik ką išperėti paukščių jaunikliai.

Susirūpinę gyventojai jau kreipėsi į Lietuvos ornitologų draugiją. Jos vadovas Liutauras Raudonikis sako, kad toks elgesys su gamta yra nedovanotinas. Tiesa, jis pabrėžia, kad informacijos apie kartu su paukščių lizdais kertamus medžius ornitologai gauna ir iš kitų miestų.

„Matėme nuotraukas iš Panevėžio. Tai zyliukai lakstantys, iš medžių šokinėjantys, kertant medžius. Jie pasmerkti: arba patys žus, arba gyvūnai suės. Per visą Lietuvą tūkstančiai lizdų sunaikinama. Tai yra nepaaiškinama, nes daugiau nė vienoje Europos šalyje to nėra. Gamtos niokojimo požiūriu, tai yra vandalizmas. Net istoriškai niekas niekada nėra daręs nieko panašaus. Vasarą nekirsdavo medžių“, – aiškina ornitologas.

Pašnekovas priduria, kad net ūkiniuose miškuose kirtimai stabdomi nuo balandžio 1 dienos iki birželio 15 dienos.

Daugiau apie galimą žalą paukščiams skaitykite GRYNAS.lt publikacijoje.