Sausio 6-13 dienomis Panevėžio miesto savivaldybė miestiečiams pasiūlė naujovę – naujus žaliųjų atliekų konteinerius. Į juos pakviesta dėti nupuoštas Kalėdų eglutes, paprašyta nepilti kitų atliekų. Konteineriai buvo pažymėti specialiais lipdukais su eglutėmis.

„Labai gaila, tačiau mūsų miesto žmonės iki šiol tinkamai nerūšiuoja atliekų. Buvo tokių žaliųjų atliekų konteinerių, kuriuose AB „Panevėžio specialus autotransportas“ darbuotojai rado vos vieną eglutę – daugiau buvo prikrauti kitų atliekų. Vis dėlto visus 10 naujųjų konteinerių naudosime ir toliau. Jų ypač reikia prižiūrintiems savo aplinką daugiabučiams. Čia bus galima dėti nupjautą žolę, surinktus lapus ir kitas žaliąsias atliekas. Tikiu: turėdami daugiau galimybių rūšiuoti ir tinkamai tvarkyti atliekas suprasime rūšiavimo svarbą, to mokysime savo vaikus. Tada nereikės pavydžiai dairytis į užsieniečius stebintis, kaip pas juos švaru ir tvarkinga, kaip perdirbama dauguma šiukšlių. Suprasime ir tai, kad būtent rūšiuodami ir perdirbdami atliekas galėsime mažinti ar stabilizuoti jų tvarkymo kaštus“, – teigia Savivaldybės administracijos direktorė Kristina Vareikienė.

Siekdama gyventojams suteikti kuo daugiau atliekų tvarkymo galimybių, Savivaldybė šiemet ketina pastatyti ne tik 10 žaliųjų atliekų, bet ir dar 30 antrinių žaliavų surinkimo konteinerių. Juos planuojama statyti naujuose privačių namų mikrorajonuose, pakeisti susidėvėjusius konteinerius ar vasarą naudoti miesto paplūdimiuose ar per didesnius renginius. Kur konkrečiai bus naudojama 30 naujų konteinerių, spręs speciali komisija.

Bendrovės „Panevėžio specialus autotransportas“ duomenimis, šiuo metu mieste eksploatuojama 215 kolektyvinio naudojimo antrinių žaliavų surinkimo konteinerių aikštelių. Iš viso pastatyta po 213 stiklo ir plastiko, 216 popieriaus atliekų surinkimo konteinerių. Privačių valdų savininkai, daugiabučių namų gyventojai turi pakankamai galimybių tinkamai rūšiuoti antrines žaliavas, nes viena aikštelė tenka 503 gyventojams.

Tai, ką galima ir ko negalima pilti į šiuos konteinerius, iliustruoja specialūs priklijuoti lipdukai.