Alytaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, talkinant neetatiniam inspektoriui, pagal gautą informaciją nuvyko prie Jiezno ežero, Prienų rajone. Pareigūnams kilo įtarimų, kad gali būti brakonieriaujama.

Pasaloje pareigūnams ilgai laukti nereikėjo. Nepraėjus valandai ant ežero tamsoje pasirodė du piliečiai. Bandant priartėti prie piliečių, vienas jų puolė bėgti ir paspruko, tačiau kitas pabėgti nespėjo ir įkliuvo.

Sulaikius L. S. paaiškėjo, kad piliečiai iš Jiezno ežero traukė tinklą. Tinkle rasta viena lydeka. Šiuo laikotarpiu gaudyti lydekas griežtai draudžiama, kadangi lydekos ruošiasi nerštui. Už šį šiurkštų pažeidimą L. S. surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas.

Už žvejybą draudžiamais žvejybos įrankiais L. S. gresia bauda iki 289 eurų su pažeidimo padarymo įrankių bei priemonių konfiskavimu. Taip pat teks atlyginti 158 eurų ieškinį už neteisėtai sugautą vieną lydeką. Pasprukęs pilietis atsakomybės neišvengs, piliečio asmenybė ir gyvenamoji vieta pareigūnams žinoma, šiuo metu vyksta tyrimas.

Kaip teigė aplinkosaugininkai, tokie atvejai, kai pažeidėjai bando pasprukti, nėra jau tokie ir reti. Kartais tenka ilgai pavargi, kol jie sučiumpami. Tačiau pareigūnai čia pat paaiškina, kad už tai gresia atsakomybė. Jų teigimu, per metus būna keli tokie atvejai ir  taip brakonieriai užsidirba dar didesnę baudą.

GRYNAS.lt atkreipia žvejų mėgėjų dėmesį, kad mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės draudžia gaudyti lydekas nuo vasario 1 dienos iki balandžio 20 dienos. O žvejoti gyva žuvele draudžiama nuo sausio 1 dienos iki vasario 20 dienos, taip pat draudžiama ant ledo žvejoti be smaigų.

Aplinkosaugininkai tikisi žmonių sąmoningumo ir ragina nelikti abejingiems pamačius pažeidimą. Kuo daugiau žvejų praneš apie pažeidimus, tuo daugiau žuvies liks ežeruose, o svarbiausia yra ne vienas ar kitas ežeras, o bendras Lietuvos turtas – gyvoji gamta. Kartais žvejai ar kiti piliečiai baiminasi pranešti apie pažeidimus, tačiau anonimiškumas ir duomenų apsauga yra garantuojama, taigi pažeidėjas nesužinos jokių pranešusiojo duomenų.

Taigi raginame pamačius pažeidimus apie juos pranešti. Primename, kad Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos Pranešimų priėmimo centras dirba visą parą, taip pat poilsio ir švenčių dienomis. Pranešti apie pažeidimus galima tel. (8-5) 273 2995 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. 

Sulaikytas brakonierius