Šviežiais agurkais kvepiančių žuvų klaipėdiečiai jau gali rasti miesto prekyvietėse. O žvejai turi progos pasigirti kad ir negausiu stintų laimikiu.

Pirmieji stintų ragavo palangiškiai

Stintų dar spalio viduryje pirmieji ragavo Palangos žvejai. Tiesa, į tinklus tuomet įsipainiodavo tik viena kita žuvelė. Tačiau prieš dvi savaites vienas palangiškis, užmetęs tinklus prie Palangos tilto, net aiktelėjo ištraukęs 70 kg laimikį.

Žvejys Virginijus Jurkus sakė, kad stintų sezonas tik prasideda.

„Dabar mums bereikia šaltuko. Audros turėtų atnešti daugiau stintų į priekrantę. Turėsime daug geros, savos, ne latviškos stintos“, – vylėsi vyras.

Žvejai grįžta tuščiais tinklais

V.Jurkus šį trečiadienį stintas turguje žada parduoti po 12 litų už kilogramą.

„Pirmąsias agurkais kvepiančias žuvis mes gaudėme lapkričio 18–20 dienomis. Tačiau prigaudydavome vos dėžę pusantros. Pastaruoju metu sužvejojame 100 kg stintų“, – aiškino žvejys.

Lietuvos žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos pirmininkas Alfonsas Bargaila taip pat prisipažino, kad praėjusį savaitgalį keptuvėje jau čirškino stintas.

„Pirkau pas mūsų vietinius žvejukus, mokėjau 13 litų už kilogramą. Tačiau nusivyliau. Stinta ne tokia standi, kokia būna viduržiemy. Žuvelė šiek tiek patežusi“, – sakė A.Bargaila.

Jis prasitarė, kad žvejus labiau nei netikusi stinta graudina iš žvejybos plotų pasitraukusi menkė.

„Menkė tikrai pasitraukė. Jau porą savaičių žvejai skundžiasi be reikalo deginantys kurą, nes į krantą grįžta tuščiais tinklais. Ar dėl to kaltas šiltas ruduo, turėtų atsakyti mokslininkai“, – aiškino A.Bargaila.

Stintos kilogramas – 12 Lt

Priekrantės žvejai su nerimu stebi artėjančių savaičių oro prognozes.

„Laukia vėjuoti orai, mažesni laivai tikrai nežvejos. O per gruodį dažniausiai išplaukiame 3-4 kartus. Juk žvejyba jūroje jau baigiasi, o kvotos didelės – laivui skirta 150 tonų žuvų“, – sakė A.Bargaila.

Tačiau klaipėdietis žvejys V.Jurkus prisipažino, kad jo šių metų žvejybos sezonas nenuliūdino.

„Mes gaudėme neblogai. Girdėjau, jog kolegoms nesisekė. Kas žvejojo prie Rusijos sienos ar toliau nuo kranto, menkių buvo mažai. Mes gaudėme ties Karkle ar 5 km atstumu nuo jūros vartų, bet dabar žuvys ir ten dingo“, – sakė žvejys.

V.Jurkus šviežių menkių kilogramą turguje žada parduoti už 7 litus, stintų – už 12, o plekšnių – už 2 Lt.

Prekybos centruose stintų kilogramas kol kas kainuoja 18-19 litų.


Remigijus Dailidė

Jūrų muziejaus Jūrų faunos skyriaus vedėjas

Stinta visada pasirodo lapkričio pabaigoje, tad nereikia tuo stebėtis. Jei šių žuvų nebūtų prieš Kalėdas, tuomet jau suklustumėme. Menkė yra šaltamėgė žuvis ir jos maitinimosi intensyvumas priklauso nuo vandens temperatūros. Ji nėra toli nuo priekrantės pasitraukusi, tiesiog nesimaitina. Juk oro temperatūra siekia 9 laipsnius. Menkė yra keliaujanti žuvis, todėl sunku pasakyti, ar jos šiemet yra daugiau, ar mažiau. Menkė „išgudrėjo“, ant kiekvieno gelžgalio nebepuola.