Vasario 20 dieną viešoje „Facebook“ grupėje „Pietinė Klaipėda smirda“ paskelbtoje žinutėje matyti išilgai upės plūduriuojantys plastikiniai vamzdžiai, taip pat pridėtos palydovinės nuotraukos su pažymėta vamzdžių vieta. Pasak žinutę paskelbusios grupės administratorės, dėl įtartinų vamzdžių kreipėsi Vilkyčių gyventojai, kurių nerimą sukėlė tai, kad vamzdžiai neva ateina iš įmonės „Minijos nafta“ teritorijos.

„Google Earth“ nuotraukos su pažymėta vamzdžių Veiviržo upėje vieta

„KREIPĖSI VILKYČIŲ GYVENTOJAI. ŠILUTĖS RAJONAS. Veiviržo upėje ties Gudžiūno fermomis išilgai upėje plūduriuoja du vamzdžiai. Veiviržos upėje nusekus vandeniui, vasara užfiksuotas vamzdis ateinantis iš Minijos naftos teritorijos. Vilkyčių paukštynas taip pat turi problemų. KAS GALIT ŠIĄ SITUACIJĄ AIŠKINTIS? Aš fiziškai jau nebespėju,“ – žinutėje rašo grupės administratorė.

Susisiekus su Aplinkos apsaugos departamentu paaiškėjo, kad grupėje paskelbtas spėjimas – klaidinantis, o UAB „Minijos nafta“ į Veiviržo upę jokių išleidimų neturi. Aplinkos apsaugos departamento viešųjų ryšių specialistės Ievos Krikštopaitytės teigimu, iš įmonės teritorijos paviršinės lietaus nuotekos surenkamos ir po valymo lietaus nuotekų valymo įrenginyje išleidžiamos į melioracijos kanalą. 2019 metais Aplinkos apsaugos agentūrai atlikus paviršinių nuotekų valstybinę laboratorinę kontrolę leidžiamų normų viršijimo nenustatyta.

Veiviržo upės atkarpą, kurioje užfiksuoti vamzdžiai, aplinkosaugininkai patikrino vasario 20 dieną. Paaiškėjo, kad nuotraukose užfiksuoti vamzdžiai iš tiesų yra kaimo turizmo sodybos geoterminio šildymo vamzdžiai: ilgasis – vandens paėmimo, trumpasis – išleidimo (grąžinimo).

Sodyboje geoterminis šildymas įrengtas 2010 metais, įrengimo projektą suderinus su visomis suinteresuotomis institucijomis.

Minėtoje sodybos teritorijoje neaptikta ir jokių kitų aplinkosauginių pažeidimų. Lietaus nuotekos nuo pastatų stogų sodyboje surenkamos lietvamzdžiais ir išleidžiamos į Veiviržo upę, laikantis reikalavimų, o susidariusios buitinės nuotekos po valymo UAB „Dinaitas“ nuotekų valymo įrenginyje išleidžiamos į dirbtinį nepratekantį paviršinį vandens telkinį (kūdrą), įrengtą privačiame žemės sklype, laikantis Nuotekų tvarkymo reglamento reikalavimų.

Visi sodybos nuotekų valymo įrenginiai įrengti 2007 metais pagal paruoštą ir suderintą techninį projektą.