Vadovaujantis Pranešimų apie vilkų, lūšių ir rudųjų lokių buvimą registravo visus metus instrukcija, medžioklės plotų naudotojai ar kiti suinteresuoti asmenys visus metus renka ir teikia informaciją apie jiems žinomus faktus apie didžiųjų plėšrūnų (vilkų, lūšių ir rudųjų lokių) buvimą laisvėje Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Pagal šią instrukciją registruojami bet kokie didžiųjų plėšrūnų buvimo laisvėje konkrečioje vietoje faktai, ypač šie: žuvusių didžiųjų plėšrūnų individų radimas, gyvų didžiųjų plėšrūnų stebėjimas, staugimas, teritorijos žymėjimas ir kitokie teritorinio elgesio požymiai, palikti pėdsakai, ūkinių gyvūnų ar naminių augintinių užpuolimas, didžiųjų plėšrūnų papjautų laukinių gyvūnų liekanų aptikimas. Registruojant tokius faktus, užpildoma šios instrukcijos priedėlyje nurodyto turinio anketa ir ne vėliau kaip per 5 darbo dienas po didžiųjų plėšrūnų stebėjimo fakto pateikiama Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai prie Aplinkos ministerijos. Anketa pildoma tik elektroniniu formatu.

Kiekvienam registruojamam faktui užpildoma atskira elektroninė anketa. Jeigu yra, prie anketos pridedamos nuotraukų, vaizdo ar garso įrašų elektroninės laikmenos – įrodymai, pagrindžiantys registruojamą faktą.

Didžiųjų plėšrūnų buvimo faktų registravimo visus metus atnaujintą statistiką su pranešimų žemėlapiu skelbiama Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos tinklalapio rubrikoje „Žvėrių apskaita“ ne rečiau kaip vieną kartą per tris mėnesius. Vieną kartą per metus, iki gegužės 1 d., skelbiama didžiųjų plėšrūnų buvimo faktų registravimo visus metus rezultatų analizė, nurodomi atitinkamai rūšiai specifiniai populiacijos rodikliai (vilkų – šeimų skaičių, lūšių – patelių su jaunikliais, rudųjų lokių – individų skaičių).

Renkami duomenys skirti populiacijų dydžio, erdvinio paplitimo ir kitų parametrų nustatymui, taip pat siekiant priimti pagrįstus sprendimus dėl populiacijų valdymo.