Kelios šiauliečių šeimos, sužinojusios, kad kelių apgenėtų liepų šakos kainuoja po kelis tūsktančius litų, savo ausimis negalėjo patikėti.

Šiaulių miesto aplinkos apsaugos agentūros vadovas Alvydas Kairys baksnoja pirštu į administracinių teisės pažeidimų kodeksą- esą viskas teisinga. Baudos ir žalos atlygis turi būti dideli, mat padaryta žala gamtai, apgenint liepas, yra neva irgi didžiulė. ,,Bauda nuo 200 iki 700 litų, nuo to, kaip jie elgsis, ar jie gailisi dėl savo poelgio. Ir žalas išieškosim. Ir žalos skaičiavimas nuo 1900 litų iki 3400 priklausomai, kiek medžių apgenėjo’’- aplinkosaugininkas net į kalbas apie gal būt neadekvačiai didekles baudas iš vis nesileido .

Šiaulietė Daiva, nugenėjusi kelis medžius, kad šie nesiliestų į laidus stebisi aplinkosaugininkų priekaištais, neva žmonės pridarė milžiniškos žalos gamtai. Moteris sako, kad matė, kaip pačiame Šiaulių centre, ko gero, pagal užsakymą medžiai genėti, kad būtų gražesnis ir, kad nesilietų į laidus. Moteris stebisi, kad mikrorajono gyventojai padarę panašiai, kaltinami sužaloję gamtą:

,,Mes matėm, kad tai yra gražu, kai taip yra sutvarkyti medžiai, kai taip apgenimi. O savivaldybė pas mus po laidaus negeni medžių, sunku ką nors prisišaukti. Medžiai galėjo atsiremti į laidus, mes ir apie saugumą galvojom’’.

Aplinkosaugininkai dėl baudų ir žalos atlygio sumažinimo su gyventojais net į kalbas nesileidžia - esą apgenėję liepas žmonės sutrumpino medžių amžių, tai tegul ir atlygina žalą - kas po porą tūkstančių, o kas ir dukart daugiau. Šiauliečiai rodo, kaip gražiai žaliuoja mieste kažkada apgenėtos liepos. Medžių žalojimu įtarinėjami žmonės klausia, kodėl tada mieste genėjimas nelaikytas pažeidimu.

Aplinkosaugininkai atkerta - anksčiau buvo galima genėti, o dabar nebe, todėl teks mokėti baudas ir atlyginti žalą. Šiauliečiai, iš kurių už kelias apgenėtas pačių sodintas liepas reikalaujama tūkstantinio atlygio, privesti bylinėtis. Žmonės sako bandys teisme įrodinėti, kad apgenėtos liepos nenudžiuvo, neįaugo į laidus, o nupjautos jų šakos nevertos kelių tūkstančių litų.

Šaltinis
Temos
Šiaulių apskrities televizija