Degalinių tinklą valdančios įmonės direktorius Vidas Rimkus pasakojo, kad išmetamų prietaisų su kiekvienais metais atsirasdavo vis daugiau. „Mes buvome ne juokais sunerimę dėl grėsmės ne tik sau, bet ir gyventojų sveikatai. Sužinojome, kad senesnių televizorių kineskopuose yra sunkiojo metalo, kuris žmonėms sukelia apsinuodijimą, taip pat trukdo įsisavinti vitaminus. Ką jau kalbėti apie televizoriuose esantį švino oksidą, kuris gali pažeisti daugelį žmogaus organizmo gyvybinių funkcijų. Kelerius metus patys kantriai rinkome seną buitinę techniką. Tuomet su darbuotojais pradėjome svarstyti, kaip spręsti šią problemą. Ieškojome ilgalaikio sprendimo. Taip kilo idėja mūsų degalinėse, įrengti atliekų saugojimo konteinerius. Juos degalinėse įrengė EPA, kuri ir rūpinosi tolimesniu atliekų likimu“, – pasakojo degalinių tinklo vadovas.

Didesnių miestų gyventojai turi daugiau galimybių pristatyti elektronikos atliekas į jų surinkimo vietas, o mažesnių miestų ir miestelių gyventojai tokių galimybių turi mažiau, todėl svarbu, kad jos būtų kuo arčiau dažnai lankomų vietų.

15-oje degalinių, kurios veikia Raseiniuose, Jurbarke, Kelmėje, Kretingoje, Šilalėje, Šilutėje, Pagėgiuose, Telšiuose, Tauragėje ir Prienų r., buvo įrengti atliekų saugojimo konteineriai. Kad gyventojai atliekas neštų į tam skirtas vietas, o ne toliau jomis atsikratytų pamiškėse. Buvo nuspręsta juos motyvuoti nuolaidomis degalams. Tinklas suteikė 20 euro ct nuolaidą už degalų litrą kiekvienam, pristačiusiam 1 ar daugiau vienetų buitinės elektronikos atliekų į degalinėse įrengtus specialius konteinerius.

Atsakingiausi – kelmiškiai

Aktyviausi 2015 m. buvo kelmiškiai – jie į degalinę atgabeno beveik 20 tonų elektroninių atliekų. Nedaug nuo jų atsiliko plungiškiai (17 t). Panašiai surinko ir Šilalės rajono gyventojai (16,2 t) – tiesa, per keturias degalines. Aktyviausiai elektronikos atliekomis buvo atsikratoma liepos mėnesį, per kurį visose degalinėse surinkta 19,4 t nebenaudojamų prietaisų.

Nebenaudojami televizoriai pernai sudarė daugiau nei 40 proc. visų į tinklo degalines pristatytų elektronikos atliekų. Iš viso jų surinkta 54,7 t. Saugojimui ir tolimesniam utilizavimui į degalines taip pat atvežta 24,7 t naudojimui netinkamų stambių šaldymo priemonių, 21,8 t stambių namų apyvokos prietaisų, 9,3 t smulkių namų apyvokos prietaisų, 8,8 t monitorių, 5,5 t vartojimo įrangos ir 1,8 t kitos IT ir telekomunikacijų įrangos bei jos dalių.

„Esame patenkinti rezultatu. Iš viso į mūsų degalines per praėjusius metus pristatyta beveik 126,5 t elektronikos atliekų. Atsižvelgdami į rezultatus, nusprendėme šią akciją tęsti ir šiemet“, – rezultatais ir planais dalinosi V. Rimkus.

„Rūpintis aplinka, deramu nebenaudojamų prietaisų tvarkymu yra kiekvieno gyventojo pareiga. Primename, kad elektronikos atliekos negali būti išmetamos kartu su kitomis buitinėmis atliekomis, o, juo labiau, paliekamos kur nors gamtoje. Jos turi būti pristatomos į specialias surinkimo vietas. Kur yra artimiausia tokia vieta, gyventojai gali pasitikrinti asociacijos EPA interneto svetainėje“, – sakė asociacijos EPA direktorius Linas Ivanauskas.

Anot L. Ivanausko, labai svarbu, kad į švarios ir saugios aplinkos užtikrinimą įsitrauktų pačios bendruomenės, todėl tokios verslo iniciatyvos, skatinančios gyventojų sąmoningumą, yra tikrai reikšmingos.