Sako, kad užaugo ištisos smėlio kopos

Antakalnyje gyvenanti Birutė (vardas pakeistas, o tikrasis redakcijai žinomas – red. past.) GRYNAS.lt pasakojo apie išdygusius smėlio kalnus netoli Žirgo gatvės išgirdusi iš kaimynų. O kai pati nuėjo pasižiūrėti, nustebo – pūpsojo net ne kalnas, o ištisos kopos.

„Ten jau visos kopos stovi - tiek to smėlio priberta! Kiti pasakojo, kad atvažiuoja statybinės mašinos ir jį ten išberia. Žmonės klausė, kas čia vyksta, tačiau niekas nepaaiškino. Paskui jie skambino į savivaldybę, juos siuntinėjo po skirtingus skyrius ir galiausiai pasakė, kad jeigu pila, tai, matyt, leidžia pilti. Ilgai aiškinosi, bet taip neturėtų būti. Tai regioninio parko teritorija, išpilti smėlio taip negalima – neteisinga ta versija, kad tiesia vamzdžius. Ten smėlio yra privežta, o ne jisai iškastas“, - piktinosi vietinė gyventoja.

Ji sakė iš kaimynų girdėjusi, kad smėlis vežamas iš Saulėtekio universiteto statybų, o leidimas duotas pilti smėlį Žirgo gatvės gale, soduose, bet pilamas kitose vietose.

„Nežinome, kas ten bus, gal supils ir paliks, mes ten žiemą einame čiuožinėti su rogutėmis, kiti šiaip eina pro tą taką pasivaikščioti. Ten galima užkilti į viršų - į pasivaikščiojimo takus“, - sakė Birutė.

Parko direktorė: koks skirtumas iš kur vežamas smėlis?

Pavilnių regioninio parko direkcija informavo, kad gyventojams susirūpinimą keliančioje teritorijoje įgyvendinamas „Vilniaus vandenų“ užsakymu Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamas projektas. Čia esantys kolektyviniai sodai bus prijungti prie miesto nuotekų tinklų. Pagal projektą planuojama nutiesti apie 15,5 km nuotekų tinklų ir apie 8 km vandentiekio tinklų.

Verkių ir Pavilnių regioninio parko direktorė Vida Petiukonienė, paklausta, ar vietinių gyventojų įtarimai, kad smėlis tinklų tiesimui gali būti vežamas iš statybų teritorijos netoli Saulėtekio, teisingi, teigė, kad visko gali būti.

„Nesidomime iš kur (smėlį – red. past.) veža, bet būtent šio objekto įrengimui (nuotekų ir vandentiekio trasos tiesimui – red. past.) yra sandėliuojamos statybinės medžiagos. Bazė yra Žolyno gatvės gale, automobilių stovėjimo aikštėje. Ten suvežti visi vamzdžiai, vagonėliai ir visa kita pirminė įranga, reikalinga darbams. Po to pradės kasti trasas – iškas trasas, klos vamzdžius ir juos užpils smėliu. Smėlis, kurį supylė čia (nuotraukoje matomoje teritorijoje – red. past.) reikalingas vamzdžių užpylimui, koks skirtumas iš kur jis atvežtas?“ - retorinį klausimą kėlė parko direktorė. Anot jos, parko direkcija neapsakomai džiaugiasi, kad pradėtas projektas, kuris duos esminių permainų.
Iškastas gruntas išvežamas į grunto sąvartyną, paklojami vamzdžiai ir jie užpilami šiuo smėliu. Tuo pačiu gruntu užpilti negalima, nes jame yra ir šaknų, ir krūmynų – tokie yra techninio projekto sprendimai.
V. Petiukonienė

„Galų gale baigsis tarša buitinėmis nuotekomis, ypatingai iš sodų ir Žirgo gatvės, kur parkas ribojasi su tais kvartalais. Ten anksčiau buvo sodai, kurie dabar virsta gyvenamaisiais namais. Jie iki šiol neturėjo jokių įrenginių nei vandentiekiui, nei nuotekoms. Vandentiekiui jie darė vietinius gręžinius, o nuotekas jie leido kas kur gali – šlaitais į parką. Tai buvo pastovi tiksinti bomba! Tie patys gyventojai, kurie dabar skundžiasi, kad veža statybines medžiagas, jas sandėliuoja, kad vežamos smėlio krūvos, anksčiau skundėsi ir siuntė nuotraukas apie pilamas buitines nuotekas į šlaitus. Jie piktinosi, kad teršiamas parkas, o dabar piktinasi, kad prasideda toje pačioje teritorijoje kiti darbai“, - pasakojo V. Petiukonienė.

Pasak jos, kai prasidės tranšėjų rausimas, tuomet vaizdas gali šokiruoti dar labiau. Tačiau visi šie darbai, kaip patikina direktorė, laikini, o jų rezultatu  galės džiaugtis daugelis.

„Natūralu, kad žmonės reaguoja į viską, kas vyksta parke. Yra daug triukšmo dėl labai sveikintino darbo, kuris prasideda. Didžiausias minusas, kad gyventojams nėra laiku pateikiama informacija, kas vyksta, kaip vyksta, kodėl vyksta. Kalbėjausi su rangovais, kurie pradeda darbus, kad jie kuo greičiau statytų informacinius skydus, kuriuose būtų nurodyta, kokiomis gatvėmis, kokiomis teritorijomis eis vamzdynai, kad žmonės žinotų, kas vyksta, kad yra daromas neapsakomai reikalingas darbas“, - pasakojo Pavilnių regioninio parko direktorė.

Paaiškino, kam reikalingas atvežtinis smėlis

Antakalnio gyventojai klausė, kodėl tiesiant vamzdynus, dar jiems net neparuošus trasų, reikalingas atvežtinis smėlis. Juk smėlis turėtų būti neatvežamas, o iškastas supilamas atgal.

V. Petiukonienė paaiškino, kad iš tiesų viskas yra kiek kitaip: „Ten, kur tranšėjos kanalizacijoms kloti eis per mišką, jos bus daromos pradūrimo būdu, bus gręžiama po žeme tam, kad nebūtų pažeistas kraštovaizdis. Kur trasos eis per pievas, pakelėmis, per atskiras erdves, ten bus kasamos įprastos gilios tranšėjos. Iškastas gruntas išvežamas į grunto sąvartyną, paklojami vamzdžiai ir jie užpilami šiuo smėliu. Tuo pačiu gruntu užpilti negalima, nes jame yra ir šaknų, ir krūmynų – tokie yra techninio projekto sprendimai. Šitos teritorijos projektas bus baigtas šių metų gruodžio mėnesį, pavasarį šitos teritorijos bus rekultyvuotos ir viskas bus taip, kaip buvo – užsėtos žolyte ir vėl ten bus pievos“.

Ji patikino, kad smėlio gyventojams susirūpinimą sukėlusioje teritorijoje nedaugės, jo buvo atvežta tiek, kiek pakaks šios atkarpos vamzdynams užpilti. Vėliau smėlio krūvos atsiras kitose vietose palei trasą.

Visi leidimai gauti

Vilniaus miesto agentūros vedėjas Mindaugas Povilauskas GRYNAS.lt teigė, kad į aplinkosaugininkus niekas dėl vykstančių statybų nesikreipė ir jokių skundų dėl užfiksuotų pažeidimų šioje teritorijoje agentūra negavo, o Vilniaus savivaldybė pateikė atsakymą, kad viskas vyksta legaliai, visi leidimai smėlio sandėliavimui yra išduoti paisant teisės aktų.
Taip neturėtų būti. Tai regioninio parko teritorija, išpilti smėlio taip negalima – neteisinga ta versija, kad tiesia vamzdžius. Ten smėlio yra privežta, o ne jisai iškastas.
Antakalnio gyventoja Birutė

Anot Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Infrastruktūros skyriaus Inžinerinių tinklų poskyrio vedėjos Viktorijos Kaušylienės, objekto „Vandentiekio ir nuotekų tinklų įrengimas Antakalnyje“ statybos darbus vykdo bendrovės „Panevėžio statybos trestas“ filialas „Gerbūsta“.

„Suderinus su Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija, buvo leista laikinai sandėliuoti gruntą prie Žirgo gatvės. Baigus grunto sandėliavimą, teritorija bus pilnai sutvarkyta pagal buvusią padėtį“, - sakė savivaldybės specialistė.