Prokurorai nesikreips į teismą ir negins viešojo intereso bei nesiūlys nugriauti nelegaliai draustinyje atsiradusių namų. Tačiau vietoje to, jie pradėjo tyrimą.

Po GRYNAS.lt tyrimų paaiškėjo, kad Kauno marių regioninio parko teritorijoje esančiame Kamšos draustinyje per keletą metų pastatyta 14 gyvenamųjų namų ir planuojami dar 6. Draustinyje tokios statybos negalėjo vykti ir tie namai čia stovi nelegaliai. Tačiau kur kas įdomiau yra tai, kad nepaisant to, statybas palaimino Kauno rajono savivaldybė, išdavusi statybos leidimus. O Kauno marių regioninis parkas namų teisėtumu susirūpino ir prokuratūrą buvo kreiptasi tik šiemet - praėjus keliems metams po šių namų išdygimo.

Tyrimą dėl statybų draustinyje pirmą kartą atliko Kauno apygardos prokuratūra. Atvejį tyrę prokurorai nusprendė nesikreipti į teismą ginant viešąjį interesą ir pavedė Aplinkos ministerijai patikslinti draustinio ribą. Buvo siūloma ją tiesiog patraukti taip, kad namai atsidurtų už draustinio linijos.

Šį mėnesį sprendimą dėl namų Kamšos draustinyje priėmė Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyrius. Nuspręsta nesikreipti į teismą dėl viešojo intereso gynimo ir paliktas galioti senas nutarimas.

STT atlieka tyrimą

Generalinė prokuratūra išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad valstybės institucijos, kurios buvo atsakingos už tinkamą Draustinio priežiūrą, priimant administracinius aktus neveikė taip, kaip to reikalauja teisės aktai ir viešojo intereso gynimo teisės nerealizavo nepateisinamai ilgą laiką, todėl atsakomybė dėl neteisėtų aktų priėmimo turėtų tekti valstybei.

Galiausiai nutarta pradėti tyrimą, kad būtų išsiaiškinta, ar valdininkai nepadarė nusižengimų.

„Pagal gautą informaciją dėl Draustinio teritorijos dalyje galimai neteisėtai atliktų statybos darbų bei žemės paskirties keitimo Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras š. m. lapkričio 2 d. pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo tarnybos pareigų neatlikimo. Minėtą tyrimą atlieka Specialiųjų tyrimų tarnybos Kauno valdybos pareigūnai, tyrimą organizuoja ir vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai“, - rašoma prokuratūros pranešime.

Aiškinasi, kuri institucija kalta

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė GRYNAS.lt teigė, kad tyrimas vyksta, o įtarimai dar niekam nepareikšti.

„Ikiteisminis tyrimas yra tęsiamas, iki šiol jame pranešimai apie įtarimą niekam nepateikti, toliau renkami ir analizuojami duomenys, reikalingi objektyviam ir pagrįstam sprendimui priimti“, - teigė prokuratūros atstovė.

Tyrimą vykdančios STT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Ruslanas Golubovas GRYNAS.lt teigė, kad kurioje institucijoje galimai buvo padaryta nusikalstama veika, paaiškės po tyrimo.

„STT Kauno valdybos pareigūnai tiria statybos leidimo išdavimo aplinkybes. Kurioje institucijoje galimai buvo padaryta nusikalstama veika, paaiškės tik atlikus tyrimą. Įtarimai šiame ikiteisminiame tyrime kol kas niekam nepareikšti“, - atsakyme rašė STT atstovas R. Golubovas.