Lenkijoje programavimo specialistas Tomekas Wawrzyczekas maloniai nustebo, gavęs paštu siuntinį su 50 centimetrų aukščio medžio sodinuku. Jis mielai pasodino medelį savo sode, tačiau iki šiol nežino, kas galėjo jį pasiųsti.

"Kas buvo toks malonus ir pasiuntė man sodinuką? Nes nežinau, kam padėkoti", - 43 metų vyras neseniai parašė socialiniame tinkle "Twitter".

Dėl šio neįprasto siuntinio iki šiol niekas neprisipažino, tačiau T.Wawrzyczekas tokiu būdu sužinojo apie piliečių iniciatyvą, per kurią Lenkijoje buvo nemokamai išsiuntinėta 61 tūkst. medžių sodinukų.

Kampanijos "PioSeki" iniciatorius 36 metų reklamos vadybininkas Jacekas Powalka pasiūlė nemokamai užsisakyti iki dviejų klevo, buko, ąžuolo arba eglės sodinukų, iš kurių vieną reikėtų pasilikti sau, o kitą padovanoti draugui.

J.Powalka tokiu būdu siekia įkvėpti žmones geriems darbams - gerinant aplinką arba kitokiais būdais, jis sakė naujienų agentūrai AFP.

Šio projekto idėja J.Powalkai kilo 2007 metais, vieną "gražų saulėtą šeštadienio rytą", kai jis išvyko į vieną augalininkystės ūkį nusipirkti gėlių, tačiau grįžo su keliais platanalapio klevo sodinukais.

"Tais metais nusprendžiau, kad užuot leidęs pinigus gėlėms savo balkone, pirksiu medžius", kuriuos galėtų sodinti savo gyvenamojo rajono kieme, pasakojo J.Powalka, kurio šeima seniai dalyvauja įvairiose visuomeninėse iniciatyvose.
Dėl šio neįprasto siuntinio iki šiol niekas neprisipažino, tačiau T.Wawrzyczekas tokiu būdu sužinojo apie piliečių iniciatyvą, per kurią Lenkijoje buvo nemokamai išsiuntinėta 61 tūkst. medžių sodinukų.

Galiausiai jis vieną neišvaizdžią viešąją erdvę pavertė parku ir atsidūrė Lenkijos žiniasklaidos dėmesio centre.

Kaimynai jam padėjo sodinti medžius ir kurti apželdinimo planus. Minėta aikštė tapo vieta bendruomenės renginiams, tokiems kaip kino peržiūros po atviru dangumi vasaros vakarais.

Sėkmingai įkūręs šį parką, J.Powalka pagalvojo, jog "būtų gėda nepaskleisti tokio fantastiško sumanymo visoje Lenkijoje", todėl praeitą gegužę paskelbė šalies masto medžių sodinimo akciją.

Per kampaniją "PioSeki" J.Powalka ragino lenkus gerinti savo gyvenamąją aplinką - pavyzdžiui, savo iniciatyva apsodinti medžiais erdves, kurios per mažos, kad atkreiptų vietos pareigūnų dėmesį.

"Esama vietelių, tokių kaip žole apaugęs plotelis prie gatvės: ši vieta visada liks pakelė, tačiau ji taip pat gali tapti puikia vieta medžiui", - J.Powalka sakė AFP.

Sodinukų siuntinėjimo kampanija kainavo iš viso 560 tūkst. zlotų (444 tūkst. litų) ir buvo finansuojama kelių bendrovių, tarp jų pašto paslaugų tarnybos, kurioje dirba J.Powalka.

Prie šios iniciatyvos organizavimo taip pat prisidėjo Lenkijos visuomeninis radijas.

Nors šis projektas buvo sumanytas kaip vienkartinė akcija, J.Powalka jau planuoja ją pakartoti ateinančiais metais.

Ja susidomėjo ne vien atskiri asmenys, bet ir mokyklos, ligoninės ir savivaldybės, o medelyna ir nacionaliniai parkai netgi pasisiūlė padovanoti sodinuku antram šios kampanijos etapui.

Antrajame etape taip pat žada dalyvauti didelė Londone gyvenančių lenkų bendruomenė.

Tarptautinės žaliųjų organizacijos "Greenpeace" Lenkijos skyriaus direktorius Maciejus Muskatas (Macejus Muskatas) sakė, kad ši iniciatyva yra tarsi gaivaus oro gurkšnis.

"Faktas, jog tai nebuvo vien elektroninių laiškų siuntinėjimas arba peticijų pasirašinėjimas, kas jau tapo įprasta, o veikiau tikrų medžių sodinimas, yra tam tikra naujovė, ir aš tvirtai sveikinu šiam užmojui", - pareiškė jis.

Krokuvoje gyvenantis 30-metis vertėjas Jakubas Cholewka (Jakubas Cholevka) pats užsisakė buko sodinuką sau, o klevo - savo žmonai. Jo nuomone, ši iniciatyva gali paskatinti lenkus pasodinti daugiau medžių.

"Aišku, aš nesitenkinsiu vien medžiais, kuriuos gavau per šią akciją", - sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS