Šmaikštūs plakatai

Socialiniame tinkle „Facebook“ Kauno marių regioninis parkas patalpino kelis šmaikščius plakatus, kviečiančius nešiukšlinti ir netriukšmauti gamtoje.

„Čia yra Linas. Jam rūpi gamta, nes į gražią viečikę gali nusivežti dar gražesnę panikę. Todėl jis nešiukšlina gamtoje ir visada išsiveža savo šiukšles. Linas nėra išsižiojęs kaip lynas. Būk kaip Linas. Nešiukšlink“, - rašome plakate.

Kauno marių regioninio parko plakatai

Kitas plakatas kviečia netriukšmauti gamtoje: „Čia yra Ramūnas. Jis mėgsta muziką, bet atvykęs į gamtą neįsijungia grotuvo visu garsu. Todėl jo nebijo voveraitės ir visada duoda riešutų. Ramūnas nėra grėsmingas kaip taifūnas. Būk kaip Ramūnas. Nedidink decibelų – „įsijunk ramūną“. Nenustelbk gamtos muzikos.“

Kauno marių regioninio parko plakatai

Humoro forma stengiasi atkreipti dėmesį

Kauno marių regioninio parko direktorė Nijolė Eidukaitienė GRYNAS.lt teigė, kad plakatus sukūrė parko kultūrologė Ramunė Mikitiejeva. Jos teigimu, pasitelkus humorą lengviau atkreipti žmonių dėmesį.

„Talentą žmogus, kuris kūrė plakatus, turi. Visi susiduriame su šiukšlinimo problema. Visada rašydavome, kad draudžiama šiukšlinti ir laužyti, bet tai žmonėms atsibodę, tie draudimai visai neveikia, tai mergina sugebėjo humoro forma atkreipti dėmesį į šią problemą. Kai kreipiamasi su humoru, nėra atmetamosios reakcijos, nes jeigu sakai, kad nešiukšlink, tai žmogus kartais specialiai numes tą šiukšlę“, - kalbėjo N. Eidukaitienė.

Pasak pašnekovės, parkas susiduria su šiukšlinimo problemomis: „Yra didelė problema. Žmonės gamtoje švenčia ir gimtadienius, ir organizuoja susitikimus, ateina jaunimo, randame ir sulaužytus, sudegintus stendus. Visose saugomose teritorijose yra šūkis – ką atsinešei, tą ir išsinešk, bet žmonės piktinasi, kad nėra šiukšliadėžių. Bet jeigu atsinešei pilną alaus butelį, jį tuščią išsinešti daug lengviau, bet pas mus dar mentalitetas nėra toks.“