Pagrindinė naujojo skyriaus funkcija – prižiūrėti, kad naudingųjų iškasenų ištekliai būtų naudojami racionaliai ir kompleksiškai, o tame pačiame telkinyje arba jo įtakos zonoje esantys nenaudojami ištekliai – apsaugoti.

LGT išduoda leidimus naudoti žemės gelmių išteklius. 2013 m. išduotas 51 leidimas, sudaryta 114 išteklių naudojimo sutarčių. Panaikintas 43 leidimų galiojimas, iš jų 32 – išduodant pakartotinius leidimus, 5 – pasibaigus išteklių naudojimo sutarties galiojimo terminui, 3 – leidimo turėtojo pageidavimu, 2 – išsekus skirtiems naudoti ištekliams, 1 – leidimo turėtojui netekus teisės naudotis žeme.

2013 m. pabaigoje galiojančius leidimus naudoti žemės gelmių išteklius ir ertmes turėjo 302 juridiniai asmenys. 2013 m. išnagrinėti 47 kietųjų naudingųjų iškasenų telkinių naudojimo (kasybos ir rekultivavimo) projektai arba šių projektų papildymai, iš kurių 45 projektai patvirtinti, 2 projektai, nustačius esminių trūkumų, grąžinti pateikėjams nepatvirtinti.

Nuo 1999 m. Lietuvos geologijos tarnyba yra išnagrinėjusi 499 naudojimo projektų ir jų papildymų. Iš viso Lietuvoje veikia apie 500 karjerų.