JTO sugalvota unikali aplinkosauginė akcija jau duoda rezultatų. Po Yasuni nacionaliniu parku glūdi didelės naftos atsargos. Valstybė nuolat sulaukia siūlymų jas parduoti, bet aplinkosaugininkai pasiūlė išeitį – palikti naftą Žemėje, o negautos pajamos bus kompensuotos.

Kaip skelbia guardian.co.uk, jau daugiau nei 300 mln. JAV dolerių (816 mln. Lt) buvo prižadėti tam, kad būtų sustabdytas 846 mln. naftos barelių, esančių po Yasuni nacionaliniu parku Ekvadore, naudojimas.

Dar 2007 m. Ekvadorui pirmą kartą buvo pasiūlyta palikti naftą žemėje po Ishpingo-Tambococha-Tiputini (ITT) parko teritorija. Už tai pasaulis turėjo kompensuoti pusę jo vertės pinigine išraiška. Tokia idėja buvo apibūdinta kaip revoliucinė.

Bet kritikai suabejojo, ar įmanoma vien geros valios dėka surinkti reikalingus 3,6 mlrd. dolerių (10 mlrd. Lt) per 13 metų. Skeptikai idėją pavadino viešųjų ryšių akcija ir derybų vilkinimu.

Jungtinių Tautų Vystymosi Programos valdomos Yasuni-ITT iniciatyvos parengti duomenys rodo, kad nors dauguma turtingų šalių vyriausybės atsisakė padėti, įvairūs fondai, privatūs asmenys bei neturtingos regioninės valdžios institucijos griežtai taupančioje Europoje nuo 2011 m. jau skyrė arba įsipareigojo suteikti daugiau nei 300 mln. dolerių (816 mln. Lt).

Vokietija pasiūlė 50 mln. dolerių per trejus metus, taip pat simbolines sumas yra skyrusios Čilė, Kolumbija, Gruzija ir Turkija. Dešimt Europos regionų prisidėjo po 150 – 250 tūkst. dolerių. Prisidėjo ir korporacija „Coca Cola“, avialinijų kompanijos, bankai, JAV ir Rusijos fondai. Vienas Puerto Riko muzikantas paaukojo savo asmenines santaupas - 50 tūkst. dolerių.

187 mln. dolerių yra prižadėjusios skirti Belgija, Brazilija, Prancūzija, Libanas, Indonezija, Turkija, Ispanija ir Kataras.

„Tai, ką turime ant Yasuni žemės yra daug vertingiau nei tai, ką turime po ja. Ši programa vyksta dar tik vienerius metus, bet mes einame teisingu keliu. Vokietijos ir Prancūzijos vyriausybes prisidėti prie to paskatino šių valstybių žmonės. Vokietijoje per vieną savaitę peticiją pasirašė daugiau nei 100 000 žmonių,“ - sakė Ivonne Baki, Yasuni-ITT derybų komiteto vadovė.

„Ekvadoras nenori priklausyti nuo naftos ir tai yra būdas sumažinti tą priklausomybę. Naftos šalys yra prakeiktos. Besivystančios šalys priklauso nuo jos taip priklausomos, kad nebevysto nieko kitose srityse. Tai skatina korupciją ir skurstantieji nuo to nukenčia labiausiai. Nauda tradiciškai tenka tik elitui,“ - sakė I. Baki.

Ji atskleidė, jog neįvardintos korporacijos siūlė Ekvadorui „labai dideles sumas“, kad būtų leista išgauti naftą iš po Yasuni parko. Pinigų buvo atsisakyta. Anot I. Baki, Gvatemala, Madagaskaras, Nigerija ir kitos Afrikos valstybės taip pat svarsto apie idėjos „palikti naftą žemėje“ pakartojimą.

Pinigai nebus atiduoti tiesiogiai Ekvadoro vyriausybei, bet yra laikomi specialiame fonde, jį administruoja Jungtinių Tautų Vystymosi Programa, kuri dirba bendradarbiaudama su vietiniais gyventojais, vietos bei akademinėmis bendruomenėmis.

Gauti pinigai bus naudojami atnaujinant energetikos projektus, kurių pelnas rems miškų atkūrimą ir apsaugą, taip pat socialinius projektus.

Jau devynių hidroelektrinių ir keletas saulės bei geoterminės energijos projektų laukia finansavimo.