„2015 metų vidutinė oro temperatūra virš sausumos ir jūros paviršių buvo 0,9 laipsnio Celsijaus didesnė už XX amžiaus vidutinę temperatūrą“, – nurodoma JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijos (NOAA) pranešime.

„Ji buvo aukščiausia per visą laikotarpį nuo 1880 iki 2015 metų“, – priduriama jame.

„Be to, tai didžiausias temperatūrų skirtumas, viršijęs metinės pasaulio temperatūros rekordą“, – tvirtina JAV mokslininkai.

Šioje ataskaitoje, kurios duomenis patvirtina atskiri NASA mokslininkų tyrimai, pasaulio oro temperatūros rekordas užfiksuotas ketvirtą kartą nuo mūsų amžiaus pradžios.

Be to, naujausi duomenys rodo nuolatinį oro temperatūros virš sausumos ir jūros paviršių kilimą, daugelį metų iš eilės viršijant ankstesnius rekordus.

„Nuo 1997 metų, kurie anuomet buvo šilčiausi metai, vėliau sekę 16 iš 18 metų buvo dar šiltesni už tuos metus“, – sakoma NOAA ataskaitoje.

Pernai net 10 kartų buvo viršytas vidutinės mėnesio temperatūros rekordas.

Toks atšilimas buvo jaučiamas visame pasaulyje, didelėje dalyje Centrinės Amerikos ir šiaurinėje Pietų Amerikos dalyje buvo užregistruoti precedento neturintys karščiai.

Oro temperatūra kilo Europos šiaurinėje, pietinėje ir rytinėje dalyse, taip pat vakarų Azijoje ir daug kur Sibire.

Afrikos rytinius ir pietinius regionus buvo užplūdusi didžiausia kada nors juos pasiekusi karščio banga, kuriai užliejus centrinę ir šiaurės rytų Ramiojo vandenyno dalį sustiprėjo El Ninjo reiškiniai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją