Tačiau nėra aišku, ar ši optimizmo kaukė mums duoda nors kiek naudos – praleidžiame daug laiko veltui, vietoj to, kad imtumėmės priemonių gresiančiai situacijai sustabdyti ar bent šiek tiek nutolinti.

Kūrė papuošalus, interjero detales ir muzikos instrumentus

„RV Agentūra“ yra viena iš ne pelno organizacijų, kuri siekia keisti visuomenės požiūrį į mus supančią aplinką, gyvenimą joje ir pėdsaką, kurį paliekame po savęs. Rengdama seminarus, paskaitas švietimo įstaigose, bei konkursą „Kita forma“ ji informuoja Lietuvos žmones apie aplinkai ir mums patiems iškylančias grėsmes, pasiūlo alternatyvius būdus, kaip galima kovoti su susidarančiomis atliekomis, keičia požiūrį į jas ir skatina žvelgti kūrybiškai – sukurti naujus, išskirtinius daiktus iš kitiems šiukšle tapusios, tačiau vis dar naudingos žaliavos.

Šių metų konkursas, kuris vyko gegužės 15 - spalio 15 dienomis, sulaukė didelio susidomėjimo: gauta apie 300 anketų.
Geriausius konkurso darbus galėsite pamatyti parodose Energetikos ir technikos muziejuje (lapkričio 15-21 dienomis), bei Vilniaus miesto savivaldybėje (lapkričio 23-30 dienomis).
Džiugu, jog mūsų konkursas įkvepia ir kitus imtis panašios veiklos. Kai kurios mokyklos pradeda rengti savo eko konkursus, užsiima papildomu ugdymu būtent aplinkos apsaugos srityje, o tai yra puiki priemonė formuojant vaikų įpročius, kurie atsispindės ir ateinančių kartų elgesyje.
Vaida Šilinskaitė

Energetikos ir technikos muziejuje lapričio 19 d. Konkurso „Kita forma“ lauretams bus įteiktos mūsų remėjų dovanos bei Aplinkos ministerijos gagyrimo raštai už prisidėjimą saugant mūsų aplinką.

Didžioji dalis darbų buvo atiduoti vertinti komisijai, tad jai teko nemenkas uždavinys išrinkti geriausius. „Sunku vertinti, kai darbai tokie įvairūs, juk atsiųsta gausybė papuošalų, interjero detalių, net gi muzikos instrumentų! Kiekvienas kūrinys turi kažką išskirtinio, savo panaudojimo galimybes, bet turbūt tam ir skirti konkursai, kad pasvertum visus už ir prieš ir išrinktum daugiausiai pliusų gavusius darbus“ – kalbėjo įstaigos „Žaliasis taškas“ marketingo vadovė Elzė Rudienė.

Laurai - techninių specialybių studentams ir moksleiviams

Po ilgų diskusijų komisijai pavyko išrinkti nugalėtojus. Didžiausioje mokinių grupėje daugiausia simpatijų sulaukė Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos, Rūtos Česnuliavičienės vadovaujami, dvyliktokai: Edvaro Narvoišo sukurta gitara laimėjo pirmąją, o Vitalijaus Zakio „Lagaminas“ – trečiąją vietas. Antroji šios grupės vieta atiteko Vilniaus Juventos gimnazijos mokinei Karolinai Markevičiūtei  ir jos sukurtam kavos staliukui.

Šios grupės aktyvumu ypatingai džiaugėsi bendrovės „Axom consulting group“ direktorius Aleksandras Cvetkovas: „Tikiuosi, kad Lietuvoje nemažės veiklių pedagogų, kurie ryžtasi dalyvauti ekologinės tematikos konkursuose ir taip puikiai į šią veiklą įtraukia mokinius. Juk mokytojas ir formuoja pirmąsias vaikų vertybes. Mano nuomone, apdovanoti dalyvius reikia vien už tai, jog jie palaiko antrinio žaliavų panaudojimo idėją“.

Studentų grupėje pirmąją vietą laimėjo muzikos instrumentą „Erdvinis metalofonas“ sukūręs Utenos kolegijos, aplinkos apsaugos inžinerijos studentas Tomas Karklinis. Antrąją – Vilniaus universiteto studentė Ieva Mykolaitytė ir jos pieštos sagos, trečiąją vietą užėmė Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos siuvėjo specialybės studentės, kurios amatų būrelio metu sukūrė įdomias ir nepaprastai spalvingas „skiautinių tašes“.

Neprofesionalų grupėje nominuotas ne vienas darbas, o visa Živilės Žukaitės – Elbarbari ir jos dukrelės Mariam kūrybinė iniciatyva „Paskui vaivorykštę“.

Profesionalų grupėje vienareikšmiškai nugalėjo Giedrė Anuškevičiūtė, iš nebereikalingų šakučių sukūrusi plaukų seges – šukas. Ši mergina taip pat laimėjo ir Europos šalių kino forumo Scanorama įsteigtą prizą.

Eko konkursai tampa mokyklų tradicija

Birštono mineralinių vandenų rinkodaros projektų vadovė ir viena iš komisijos narių Austė Pranskutė dalijosi šių metų konkurso įspūdžiais: „Turėjau galimybę sekti konkurso eigą. Siunčiami darbai kas dieną vis gerėjo, dalyviai stebino savo išradingumu. Džiugu, kad konkursas leidžia dalyvauti ir mokyklinukams – jų darbai tai įrodymas, kad gamta ir jos išsaugojimas tai ne tik suaugusiųjų, o ir vaikų rūpestis“, - kalbėjo komisijos narė.

Viešosios įstaigos „RV Agentūra" steigėja ir direktorė Vaida Šilinskaitė konkurso naudą vertina ir iš kitos perspektyvos: „Džiugu, jog mūsų konkursas įkvepia ir kitus imtis panašios veiklos. Kai kurios mokyklos pradeda rengti savo eko konkursus, užsiima papildomu ugdymu būtent aplinkos apsaugos srityje, o tai yra puiki priemonė formuojant vaikų įpročius, kurie atsispindės ir ateinančių kartų elgesyje. Žmonių suvokimas, jog aplinkai skiriama per mažai dėmesio yra didžiausias mūsų laimėjimas“. Ji taip pat patikina, jog konkursas „Kita forma“ dalyvių lauks ir kitais metais

.Detalesnę informaciją apie konkursą, jo lauretus bei parodas galite rasti ČIA.