Apie miške išmėtytus medikamentus pirmas sužinojo aplinkos viceministras Linas Jonauskas. Jis GRYNAS.lt teigė informaciją apie ne vietoje paliktas atliekas gavęs iš vieno žmogaus „Facebook“ žinute. Atsiųstos nuotraukos kalbėjo pačios už save.

Išsiaiškinti situaciją pavesta aplinkosaugininkams. Vilniaus RAAD inspektoriai, nuvykę į įvykio vietą, suskaičiavo, kad aplinka užteršta iki 300 kg atliekų, kurias sudaro vaikiški kramtomi vitaminai.

„Gavęs informaciją (apie atliekas miške – red. past.) nedelsiant informavau Vilniaus RAAD ir paprašiau, kad atliktų tyrimą. Labai tikiuosi, kad kaltus pavyks surasti, nes vis tik kiekis (atliekų - red past.) nemažas, o ir atsekimas turėtų būti įmanomas“, - taip trumpai situaciją komentavo L. Jonauskas.

Savo ruožtu į įvykio vietą nuvykę inspektoriai konstatavo, kad atliekos, paskleistos Melekonių miške, gali sverti iki 300 kg. Anot Vilniaus RAAD direktoriaus Egidijaus Anulio, neigiamas poveikis aplinkai nenustatytas – vitaminai yra pakuotėse, dalis jų supakuota į dėžes.
Vitaminų galiojimas baigėsi balandžio mėnesį. Todėl matydami, kad nepavyks realizuoti tie, kurie turėjo tai padaryti (platintojai), atvežė į mišką.
E. Anulis

„Kilmė aiškinama, dokumentų, kvitų ar kitokių tiesioginių įrodymų apie atliekų turėtoją nerasta. Sutarta su Panerių girininkija atliekas išvežti ir atiduoti atliekų tvarkytojams“, - tokį pažadą viceministui davė E. Anulis. Atliekos turėtų būti sutvarkytos per kelias dienas.

GRYNAS.lt E. Anulis teigė, kad šiuo metu yra pradėtas tyrimas, bus aiškinamasi, kas galėjo šias atliekas paskleisti: „Pagal tai, ką radome, pagal vitaminų etiketes, ieškosime, kad tai galėjo padaryti. Pirminiais duomenimis, matosi, kad vitaminai įvežti iš trečiųjų šalių, ne Europos Sąjungos. Taigi gali būti sudėtinga nustatyti. Jų galiojimas baigėsi balandžio mėnesį, matyt, žinodami, kad nepavyks realizuoti, tie, kurie turėjo tai padaryti (platintojai), atvežė į mišką“.

Jeigu pažeidėjas būtų rastas, jam grėstų administracinė bauda už netinkamą atliekų šalinimą iki 200 eurų ir gali būti paskaičiuojama žala aplinkai už ne vietoje ir netinkamu būdų atsikratytas atliekas.

„Pirma, ištirsime, ar jos pavojingos, ar ne. Kol kas atrodo, kad ne, bet matysime, ką parodys tyrimai, - sakė E. Anulis. - Sąskaitą už atliekų išvežimą regreso tvarka išieškosime iš pažeidėjų“.