Lietuviai perima vokiečių, austrų bei kitų Europos valstybių gyventojų praktiką apie pastebėtus šiukšlintojus iškart pranešti pareigūnams.

Ne vienam yra tekę matyti šalia šiukšlių konteinerių riogsančių senų sofų, statybinių atliekų. Įvairaus laužo kalnai išdygdavo ir priemiesčių miškuose, akis badydavo sena elektronika, o baisiausia – padangos.

Šiuo metu Lietuvoje veikia įvairias atliekas surenkančios aikštelės. Todėl ieškoti vietos, kur atsikratyti dideliais kiekiais elektroninių bei stambiagabaričių atliekų - nėra prasmės.

Tačiau taip besielgiančių asmenų vis dar pasitaiko. Jie „auklėjami“ nemažomis baudomis, perspėja Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamentas.

Pensininkas norėjo padėti

Dar balandžio mėnesį kurorto komunalininkai pranešė Druskininkų aplinkos apsaugos agentūrai apie išvakarėse Neravų miške atsiradusią didžiulę krūvą statybinio laužo. Pradėjus aiškintis, iš kur ji čia išdygo, atsirado žmonių, pastebėjusių atliekas vežančią mašiną ir įsidėmėjusių jos numerius.

Paaiškėjo, jog Lenkijos pilietis, besistatantis namą Slėnio gatvėje, Neravuose, paprašė vietinio neraviškio, Sodžiaus gatvės gyventojo, 66-erių metų Daminiko Laukionio padėti atsikratyti statybinėmis atliekomis.

Pensininkas sutiko. Jis pasiskolino iš pažįstamo R.Janeikos krovininį automobilį „GAZ 53“ ir ėmėsi darbo. Statybinio laužo lenko kieme buvo daug. Autokrovikliu jis buvo kraunamas į sunkvežimį ir vežamas į mišką šalia stambiagabaričių atliekų aikštelės. Kol visos statybinės atliekos buvo iškuoptos, pensininkui į mišką teko suvažinėti 12 kartų. Aplinkosaugininkai apskaičiavo, kad miške buvo išversta apie 36 kubiniai metrai statybinio laužo.

Teismas šiek tiek sušvelnino bausmę

D.Laukioniui aplinkosaugininkai surašė pažeidimo protokolą ir perdavė jį spręsti Druskininkų teismui. Pensininkas taip pat gavo privalomą nurodymą surinkti savo išverstas atliekas ir išvežti į Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrą. Žmogui teko samdyti įmonę, transportą ir gabenti šiukšles į Alytų. Negana to, jam grėsė bauda nuo 5 iki 10 tūkst. litų.

Druskininkų teismas, įvertinęs solidų nusižengusiojo amžių, sunkią materialinę padėtį, nuoširdžią atgailą ir savo lėšomis sutvarkytas atliekas, gegužės pradžioje skyrė mažesnę nuobaudą – 750 litų.

Pasak Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Druskininkų agentūros vedėjo Sigito Kvaraciejaus, bus aiškinamasi lenko, nutarusio tokiu būdu atsikratyti statybiniu laužu, tapatybė, ar jo namas priduotas valstybinei komisijai, kur nukeliavo kitos šios statybvietės atliekos.

Už išverstas atliekas – penkiaženklės baudos

„Būstus ar kitas patalpas statantiems žmonėms į susidarančias statybines atliekas reikia žiūrėti rimtai“, - sako vyriausias valstybinis inspektorius S. Kvaraciejus. Anot jo, išmetus jas, kur pakliuvo, laukia didelės baudos.

Neleistinoje vietoje išvertus mašiną šiferio, kuris yra nuodinga ir pavojinga medžiaga, gresia bauda nuo 7 iki 14 tūkstančių litų ir dar padarytos žalos aplinkai atlyginimas. Bet kur išvertus mašiną statybinio laužo ar buitinių šiukšlių, galima užsidirbti baudą nuo 5 iki 10 tūkstančių litų.

Gyventojai įprato užsirašinėti automobilių numerius

Baudžiama ir už mažesnius kiekius atliekų. Rugsėjo pabaigoje Druskininkų gatvės gyventoja pasiskundė, jog negali prieiti prie šiukšlių konteinerių, nes jie užkrauti maišais su statybinėmis atliekomis.

Aplinkosaugininkai su savivaldybės pareigūnais operatyviai atliko patikrinimą. Ir vėl padėjo budrūs gyventojai – žmonės buvo užsirašę šiukšles atvežusio automobilio numerius.
Policija padėjo nustatyti pažeidėjus. Paaiškėjo, jog tai 20-metis Audrius Stravinskas bei 19-mečiai Edgaras Kalenda ir Mantas Gelusevičius. Vaikinai iš pradžių juokavo ir šypsojosi, tačiau po pokalbio su Druskininkų aplinkos apsaugos agentūros vedėju S.Kvaraciejumi šypsenos dingo – jie suprato, kad atsiprašymai čia nepadės.

Visiems buvo surašyti protokolai ir laukia piniginės baudos. Be to, liepta tą statybinį laužą išvežti ir priduoti atliekų tvarkytojams į tam skirtą aikštelę. Vaikinai visus darbus nudirbo per porą valandų ir net atnešė aplinkosaugininkams parodyti nuotraukas, kokia švari tapo konteinerių aplinka.

Jaunuoliai aiškino, jog kažkas paprašė tas atliekas išvežti iš remontuojamo buto, tai jie ir pasuko lengviausiu keliu – sukrovė prie šiukšlių konteinerių. O jei būtų nugabenę į aikštelę, kaip fiziniai asmenys būtų atidavę jas nemokamai.

„Didelių baudų išvengsite, jei vešite atliekas į specialias aikšteles, - perspėja S. Kvaraciejus. Regioniniai atliekų tvarkymo centrai įrengti kiekviename didesniame Lietuvos mieste. Už neleistiną elgesį su atliekomis šiais metais jau nubausta beveik 50 žmonių.