Simboliška, kad ciniški prezidentės vyriausiojo patarėjo Nerijaus Udrėno „argumentai" dėl Miškų įstatymo pakeitimų buvo išsakyti pažymint Lietuvos piliečių tremties pradžios 70-metį. Manyčiau, kad tremtis nesibaigė lig šiol,- konstatuoja teisininko išsilavinimą turintis miško savininkas Jonas Lipavičius.

Skirtingos valstybės institucijos demonstruoja skirtingą požiūrį į šį reiškinį.

Aplinkos ministerija Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) rankomis per vieną naktį 80 procentų Lietuvos teritorijos pavertusi „europinio lygio" saugomų teritorijų tinklu sėkmingai vykdo nusodybinimo politiką atvirai deklaruodama žmonių išvijimą iš gražiausių Lietuvos vietų.

Seimas, nors ir ne vienbalsiai, priimdamas Miškų įstatymo pakeitimus, „leido" maždaug pusei miškų savininkų atkurti buvusias sodybas miškų ūkio paskirties žemėje.

O štai prezidentūra, tęsdama stalinizmo politiką, vetuoja Miškų įstatymo pakeitimą, leidžiantį atstatyti buvusias sodybas. Prisiminkime, kad sovietų epochoje Lietuvoje buvo sunaikinta 4/5 vienkiemių ir sodybų. N. Udrėnas nemato galimybės leisti atstatyti buvusias sodybas, nes sodybas sunaikinę sovietai pasielgė gamtosaugiškai - apsodino jas mišku. Neva, jei leisi, gal kas pareikalaus suarti, nes iki karo tai buvo ariama žemė.

Kita prezidentės patarėja Solveiga Cirtautienė gąsdina būsimais statybų miške mastais, kuriuos prezidentūros patarėja teigia gavusi iš Aplinkos ministerijos (nors, kiek teko domėtis, jokių oficialių duomenų apie minimą mistinį 140 tūkst. naujų statybų mastą ministerija Prezidentūrai nėra teikusi). Ši ponia baugina neva „nereguliuojamomis" statybomis miške.

Toks stalinizmo politikos tęstinumas sužavėtų ir patį „išbuožinimo architektą" J. V. Staliną.

Tiesa, kaip sakė Dž. Orvelas, tarp lygių yra ir lygesnių. Visa virš 20 metų vykstanti žemės reforma pasižymi orveliškumu.

Iki šiol ją galima suskirstyti į 3 etapus:

1. Kad visai neapsidžiaugtų buvę žemės savininkai, buvo išdalinti trihektariai ir buvusių savininkų žemėse.

2. Kad galėtų lygesni lygiau gyventi Lietuvoje, žemę padarė kilnojamu turtu.

3. Kad nustotų vilties buvę sodybų savininkai ar jų palikuonys, draudžiamas sodybų atstatymas miškų ūkio paskirties žemėje, kuris, tačiau, buvo kurį laiką toleruojamas - iki 2006-03-14.

Belieka žengti dar vieną žingsnį - įgyvendinti VSTT seniai puoselėjamą tikslą (Saugomų teritorijų įstatymo pataisos registruotos 2007 metais) - uždrausti sodybų atstatymą saugomose teritorijose.

Simboliška data - 70 metų nuo trėmimo pradžios.

Kyla teisėtas klausimas - kada minėsime tremties pabaigą?