„Nei močiutės pavardė, nei anūko užimamos pareigos negali būti pretekstas nesilaikyti įstatymų. Prieš juos visi lygūs ir darysiu viską, kad jokių išimčių nebūtų. Jeigu pastatas pastatytas neteisėtai – jis privalo būti nugriautas“, – sako aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Kaip nustato Saugomų teritorijų įstatymas (20.1 str.), kad į vandens telkinius nepatektų pavojingų medžiagų, vandens telkinių krantai būtų apsaugoti nuo erozijos, būtų užtikrintas vandens telkinių pakrančių ekosistemų stabilumas, turi būti saugomas vandens telkinių pakrančių gamtinis kraštovaizdis bei jo estetinės vertybės, sudarytos palankios sąlygos rekreacijai, nustatytos paviršinio vandens telkinių apsaugos zonos, o jose išskiriamos pakrančių apsaugos juostos.

Šio įstatymo 20.5 str. numato, kad pakrantės apsaugos juostoje (dažniausiai ji būna 2-10 m pločio) leidžiama statyti tik hidrotechninius statinius, vandens paėmimo ir išleidimo į vandens telkinius įrenginius, vandenvietes, tiltus ir prieplaukas, pliažo įrenginius. Jokių kitų statinių jose negali būti. Už juostos ribų namai ar kiti statiniai turi būti statomi ne mažesniu kaip 50 m atstumu (išskyrus nedideles individualaus naudojimo pirtis sodybose).

Jeigu paaiškėja, kad statinys buvo pastatytas be leidimo (arba gavus jį neteisėtai), jis laikomas nelegaliu ir privalo būti nugriautas.

GRYNAS.lt primena, kad diskusiją dėl neteisėtų statinių, esančių per arti vandens telkinių, paskatino Druskininkų mero Ričardo Malinausko sodyba ant upelio kranto. Siūlome prisiminti visą istoriją: