Antradienį gauta žinia, kad iš Lietuvos zoologijos sodo pirmadienį išgabenta šimpanzė Regina yra sėkmingai nuvežta į Olandijoje esantį egzotinių gyvūnų reabilitavimo centrą ir pradedama ruošti reabilitacijai.

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vyriausiojo specialisto Selemono Paltanavičiaus teigimu, šis gyvūnas į mūsų šalį įvežtas prieš 18 metų.

Šimpanzė be jokių kilmės ir teisėto įsigijimo dokumentų buvo laikoma „Ąžuolyno meškučių“ cirke. Lietuvos teisės aktai, reglamentuojantys laukinių gyvūnų laikymą ir prekybą, draudžia visus primatus (beždžiones) ir daugelį kitų retųjų gyvūnų laikyti ne zoologijos soduose. Retieji gyvūnai negali būti įnamiai. Jeigu jie laikomi privačiose valdose, gali būti konfiskuoti ir perduoti profesionaliai globai ir priežiūrai.

Aplinkos ministerijos iniciatyva Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentas atliko visas privalomas teisines procedūras ir šimpanzė Regina teismo sprendimu buvo konfiskuota. Nuo birželio vidurio ji buvo laikoma ir prižiūrima Lietuvos zoologijos sode Kaune.

Aplinkos ministerija ir Lietuvos zoologijos sodas užmezgė kontaktus su Olandijoje esančiu egzotinių gyvūnų reabilitacijos centru, kurio specialistai turi beveik 40 metų primatų priežiūros patirtį. Buvo nutarta Reginą perduoti šiam centrui, kur ji bus būti globojama ir laikoma kartu su kitomis šimpanzėmis.