Paskelbus tokias naujienas pasipylė komentarų lavina. Pastarieji VMVT sprendimai neramina ne tik visuomenę, bet ir medžiotojus bei gamtininkus. Pirmieji abejoja, ar pavyks tiek šernų sumedžioti, o gamtininkai, nors ir sutinka, kad šernų populiacija yra gerokai per didelė, ją reguliuoti siūlo kitomis priemonėmis.

Į prašymus pažiūrėta pro pirštus

VMVT Skubios veiklos skyriaus vadovas Marius Masiulis GRYNAS.lt teigė, kad šernų populiacijos mažinimo klausimas keltas dar nuo praėjusių metų. Buvo daug kalbėta su medžiotojais, ypatingai su pasienio medžiotojų būreliais, prašyta aktyviau mažinti šernų populiaciją medžiojant vyresnes negu antrametes šernų pateles. Tačiau medžiotojų pagalba buvo menkesnė, nei tikėtasi.

„Mažinant genetinį produkcinį potencialą, dalinai yra sumažinama ir populiacija. Tačiau kažkodėl į visus tuos mūsų kreipinius medžiotojų būreliai pasižiūrėjo pro pirštus ir niekas nenori sumedžioti tokių patelių. Išėjo netgi oficialus aplinkos ministro įsakymas leidžiantis tai padaryti, nes iki tol tai buvo draudžiama“, - dėstė M. Masiulis.

Jo teigimu, afrikinio kiaulių maro plitimui šernų populiacijos dydis ir tankumas turi tiesioginės įtakos. Virusui plisti palankiausia terpė – didelė šernų ir kiaulių koncentracija.
Gamtininkas A. Gaidamavičius
Patys medžiotojai veisia šernus, juos maitindami. Jeigu Aplinkos ministerija uždraustų šernų maitinimą ne tik žiemos metu, bet ir apskritai - jų savaime natūraliai sumažėtų – be jokių skerdyklų miške organizavimo. Dabar iš tikrųjų šernų yra gerokai per daug negu reikia gamtai, nes vystoma laukinė kiaulininkystė.

„Kiekvienas medžiotojų būrelis yra nusistatęs savo vidines taisykles, kurios draudžia medžioti šernų pateles, nes visi puikiai žino, kad sumedžiojus patelę, populiacija išliks nepakitusi arba sumažės ir nebus ką medžioti. Bent jau tokias teorijas mes esame girdėję iš medžiotojų. Išeina taip, kad šernų tankis didėja ir tiek ūkininkai, tiek kiaulių laikytojai skundžiasi, kad šernai ne tik, kad naikina pasėlius, bet ir vos ne fermų tvoras verčia“, - pasakojo M. Masiulis.

Jo teigimu, šernus vilioja kiaulės kvapas, todėl jie įsigudrina ateiti net į žmonių ūkius. Šiuo metu, anot VMVT specialisto, nuo tokio kontakto saugo biosaugos priemonės – buferinė zona, tačiau trūksta pagalbos iš medžiotojų būrelių pusės.

„Gyventojai privalėjo išskersti kiaules, taikyti bioapsaugos priemones, o medžiotojai nepadarė absoliučiai nieko, kad ta populiacija būtų bet šiek tiek sumažinta ir tokiu būdu užkirstas kelias galimam viruso patekimui“, - kritiką medžiotojams išsakė pašnekovas.

Jei maras ateitų, šernai būtų renkami tūkstančiais

M. Masiulis, komentuodamas tarnybos vadovo J. Miliaus žodžius, kad idealu būtų palikti 5-10 tūkst. šernų populiaciją Lietuvoje, teigė nemanantis, kad palikus 10 tūkst. šernų - problema išnyktų. Tačiau, kad šernų skaičių reikia mažinti ir tai daryti protingai, abejonių nekelia.

„Reikia stengtis populiaciją reguliuoti. Šiandien kai kurie regionai yra kiaulidė lauke. Šernų yra prisiveisę tiek, kad net baisu. Taigi, reikia sėdėti, skaičiuoti, dirbti su medžiotojais, tai nėra vienos dienos darbas. Tiesiog yra iškelta mintis, kuri jau buvo keliama nuo praeitų metų birželio, ir dar sykį norime paraginti medžiotojus, kad jie prisidėtų prie prevencinių priemonių. Jeigu liga pereis mūsų sieną, mes jau šernų nebemedžiosime, o rinksime, ir rinksime ne taip, kaip nuskambėjusiu atveju  (GRYNAS.lt aprašytas šernų gaišimas Alytaus rajone, - red. past.), bet šimtais ir tūkstančiais“, - sakė VMVT specialistas.
Laukinių šernų Lietuvoje tiek daug, kad medžiotojai raginami juos aktyviau medžioti
Pasiteiravus, ar pakankama prevencinė priemonė norint apsisaugoti nuo kiaulių maro išplitimo – prašymas medžiotojams aktyviau medžioti šernus – pašnekovas teigė, kad taikoma ir daugiau apsaugos priemonių. Jis mini dezinfekciją Baltarusijos pasienyje, repelentų, kurie stabdo šernų migraciją, išdėliojimą, buferinės zonos įsteigimą ir t.t.
Medžiotojas A. Pirštelis
Suprasčiau, kad jeigu būtų kiaulių maras, būtų pavojus... Bet kol nėra – viską išnaikinti? Taip, mes galime viską išnaikinti, bet ar tai ūkiškas mąstymas?

Mėsa - saugi valgyti

M. Masiulis primena, kad pagal dabar galiojančią tvarką kiekvieno sumedžioto šerno mėsą būtina ištirti nuo užkrečiamųjų ligų ir trichineliozės. Jeigu mėsa tiekiama rinkai, ji yra dar kartą patikrinama dėl trichinelų nustatymo. Tai reiškia, kad visa mėsa, kuri papuola į rinką, yra saugi ir tinkama vartoti.

„Dėl to baimintis tikrai nereikia, - nuramino pašnekovas. - Bet jeigu į Lietuvą patektų afrikinis kiaulių maras ir jis būtų nustatytas, be abejo būtų uždraustos medžioklės ir kiekvieno sumedžioto šerno mėsa būtų pripažinta kaip netinkama vartoti žmogui ir ji būtų utilizuojama. Ji būtų traktuojama kaip galimas užkrato šaltinis“, - teigė maisto ir veterinarijos specialistas.

Medžiotojas: galime viską išnaikinti, bet ar tai ūkiškas mąstymas?

Netoli Baltarusijos sienos, Šalčininkų rajone medžioklės plotus turinčio „Šarkėnų medžiotojų būrelio“ pirmininkas ir Švenčionių rajono Adutiškio seniūnas Arūnas Pirštelis į išsakytą kritiką medžiotojams reagavo ramiai. Jo teigimu, medžioklė šiuose plotuose vykdoma kiekvieną šeštadienį, o kaip ji pavyksta - priklauso ne vien nuo medžiotojų norų. „Medžioklė yra medžioklė, o šernų labai stipriai yra sumažėję. Turime nemažai vilkų, jie kažkiek daro tam įtaką. Bet, nemanau, kad medžiojame vangiai“, - teigė A. Pirštelis.

Kol kas, anot medžiotojo, nėra jokių požymių, kad šernai galėtų platinti afrikinio kiaulių maro užkratą, todėl prašymas intensyviai medžioti šernus atrodo ne visai pagrįstas: „Suprasčiau, kad jeigu būtų kiaulių maras, būtų pavojus... Bet kol nėra – viską išnaikinti? Taip, mes galime viską išnaikinti, bet ar tai ūkiškas mąstymas?“ - retorinį klausimą kėlė A. Pirštelis. Jo teigimu, gamta pati gali sureguliuoti šernų populiacijos skaičių, o medžiojimas vargu ar šią problemą išsprendžia – galima iššaudyti suaugusius šernus, bet liks maži šerniukai, jie vėl veisis ir t.t.

„Jeigu savaitgalį kokį šerniuką nusišauni, užtenka giminaitį, draugą pavaišint, nėra pramoninės medžioklės, tai apie kokią realizaciją galima kalbėti?“, - teigė Adutiškio seniūnas, pasiteiravus, ar medžiotojai, gavę prašymą intensyviau šaudyti šernus, nenusiduria su problema realizuoti jų mėsą rinkoje.

Kiaulių augintojas: šernams patekti į kiaulių tvartus – nėra galimybių

Šalčininkų rajone, Sakalų kaime veikiančios kiaulių fermos „Merkio agrofirma“ direktorius Kęstutis Radziulis neigė VMVT atstovo išsakytus žodžius, kad šernai iš tiesų veržiasi į kiaulių ūkius.

„Bent jau mūsų kompleksas yra ne gyvenvietėje, iš vienos pusės miškelis, iš kitos – visur laukai. Kad miškelyje vaikšto šernai, tai normalus dalykas. Tačiau, kad jie vaikščiotų palei tvorą ir veržtųsi į vidų – tokios grėsmės bent jau pas mus nėra“, - situaciją komentavo kiaulių komplekso savininkas.

Visa kiaulių komplekso teritorija yra aptverta, todėl tiesioginės galimybės, kad laukinis gyvūnas pakliūtų į vidų, nėra. „Kiaules yra uždrausta laikyti lauke, jos visąlaik būna uždaruose tvartuose. Jeigu laukinė fauna ir pakliūtų, ji į tvartus nepatektų, nes jie yra uždari. Pas kaimynus irgi tokio dalyko negirdėjau, nes mūsų rajone yra keturi didesni kiaulių ūkiai“, - pasakojo K. Radziulis.
VMVT atstovas M. Masiulis
Jeigu liga pereis mūsų sieną, mes jau šernų nebemedžiosime, o rinksime, ir rinksime ne taip, kaip nuskambėjusiu atveju, bet šimtais ir tūkstančiais.

Anot verslininko, nors yra imamasi visų apsaugos priemonių, kad šernai į kiaulių kompleksą nepatektų, visada lieka žmogiškasis faktorius. „Žiemą tikimybė yra sumažėjusi, nes žmonės į miškus neina – nei grybauja, nei uogauja. Tačiau visada tikimybė lieka. Todėl ir kalbama mažinti šernų populiaciją, nes pagrindinis užkrato nešiotojas ir platintojas yra šernas. Žmogus atėjo į kompleksą, persirengė, nusiprausė – lieka sterilus. Tačiau laukinė kiaulė ar šernas, jeigu užsikrėtė ir serga, dar kurį laiką šliaužia, vaikšto – vėliau gali apkrėsti kitus, taigi veikia perėjimo mechanizmas, kad liga gali plisti“, - aiškino K. Radziulis. Taigi, kad liga neplistų, sukurta buferinė zona. 

Paprastiems žmonėms, kurie laiko keletą kiaulaičių ir gyvena netoli Baltarusijos sienos, teko nelengvas išbandymas – atsisakyti savo augintinių tam, kad būtų išvengta didesnių nelaimių.

„Paprasti žmonės negali sudaryti tokių sąlygų kaip kompleksuose, jiems viena ar dvi kiaulės nustips – žala nedidelė, o jeigu tai nutiks komplekse – stips tūkstančiai kiaulių. Mes laikomės visų siūlomų reikalavimų, o privatus žmogus, kuris laiko vieną kiaulę, gali sumąstyti per pietus pašerti ją, kad vakare nereikėtų, po to nenueiti į dušą ir į tvartą gali atnešti bet kokį užkratą. Taigi, norima sumažinti tikimybę ligai plisti“, - dėstė pašnekovas.

Gamtininkas: patys žmonės priveisė šernų, o dabar nori skerdynių

Gamtininkas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys Andrejus Gaidamavičius GRYNAS.lt pripažino nebesuprantantis, kas darosi Lietuvoje su aplinkosauga, kad norima tik viską naikinti: „Tas pats vyksta ir su kormoranais, dabar šernai. Kas bus kitas? Įsibėgėjo labai bloga anti-gamtosauginė tendencija. Toks drastiškas sprendimas per penkis metus sunaikinti arti 100 tūkst. šernų, nežinau, kokiam reikia būti antigamtosauginiam žmogui tokius dalykus siūlyti?“ - retorinį klausimą kėlė gamtininkas.
Laukinis šernas Lietuvoje tapo priešu numeris vienas

Anot jo, pirma reikėtų paskaičiuoti, kiek iš tiesų yra šernų Lietuvoje, nes dabartiniai skaičiavimai remiasi tik spėliojimais. Niekas nedaro tikslios stebėsenos ir apskaitos, o skaičius pateikia tik medžiotojų būreliai.

„Kitas labai svarbus dalykas, kad patys medžiotojai veisia šernus, juos maitindami. Jeigu Aplinkos ministerija uždraustų šernų maitinimą ne tik žiemos metu, bet ir apskritai - jų savaime natūraliai sumažėtų – be jokių skerdyklų miške organizavimo. Dabar iš tikrųjų šernų yra gerokai per daug negu reikia gamtai, nes vystoma laukinė kiaulininkystė. Medžiotojai masiškai veža į miškus iš prekybos centrų įvairiais atliekas – sugedusius tortus, pesticidais užaugintus vaisius, daržoves. Klausimas dėl ko tie šernai dvėsta? Ar tik nebus dėl tų netinkamų pašarų?“, - įtarimus išsakė A. Gaidamavičius.

Gamtininkas siūlo ne drastiškai šaudyti šernus, o nebeleisti medžiotojams jų šerti. Tai, anot jo, padėtų spręsti jų populiacijos problemą iš esmės.