Olando Kepurės atodangoje klaipėdietis rado kaulą, kuris gali būti seniai išnykusio gyvūno – mamuto šlaunikaulio fragmentas.

Apie 30 centimetrų ilgio ir 15 centimetrų pločio kaulo fragmentas neabejotinai yra labai stambaus gyvūno liekana. Kadangi toje pačioje pajūrio vietoje prieš keletą metų jau buvo rastas mamuto kaulas, jį aptikęs klaipėdietis iškart pagalvojo apie tai, kad radiniui gali būti kelios dešimtys tūkstančių metų.

Šią versiją dar turėtų patvirtinti kelių sričių specialistai. Šiandien į pajūrį prie Olando Kepure vadinamo skardžio ketina vykti kaulą suradęs žmogus, dirbantis E.Balsio menų gimnazijoje, Pajūrio regioninio parko vyriausiasis ekologas Erlandas Paplauskis, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas, archeologai. Jie ketina pasižvalgyti toje pačioje vietoje, kur jūra išplovė kaulą.

Radinio amžių dar turės nustatyti specialistai.

Naujasis radinys yra tamsus, ko gero, ne kiekvienas pajūriu vaikštinėjantis žmogus į jį atkreiptų dėmesį.

„Prašysime Geologijos institutą išsiaiškinti, ar tai mamuto, ar barsuko kaulas, – juokavo E.Paplauskis. – Net jei pasitvirtintų, kad tai mamuto liekanos, tai nebūtų neišpasakyta sensacija. Toje pačioje vietoje prieš keletą metų iš Marijampolės į pajūrį ilsėtis atvažiavusi moteris taip pat rado kaulo fragmentą. Vėliau paaiškėjo, kad tai buvo mamuto skeleto dalis. Ir tai – ne pirmas toks radinys nei Lietuvoje, nei pajūryje. Bet tai nėra ir kasdienybė.“

Geologijos instituto specialistai nustatė, kad marijampolietės radinys – daugiau nei prieš 20 tūkst. metų gyvenusio gyvūno kaulas.

Kad Lietuvos teritorijoje yra gyvenę mamutai – seniai žinoma. E.Paplauskis tikino, jog radinio svarbą geriau apibrėžtų geologai, kuriems Olando Kepurė yra šventa vieta, nes čia atsiveria žemės istorija.

Ten pat knygų leidėjas ir praeities žinovas Kęstutis Demereckas yra radęs dantį, kurį ichtiologai įvardijo kaip galėjusį priklausyti prieš daugybę metų gyvenusiam dideliam rykliui.